Setari Cookie-uri

Celulele stem: Tot ce nu stiai despre recoltarea celulelor stem

Medicina moderna a inceput sa ia din ce in ce mai serios in considerare importanta celulelor stem. Acestea sunt celule nedezvoltate care la maturitate se pot transforma in orice alt tip de celula.

Comunicat de presa

In primul rand, trebuie spus ca pacientii ce au nevoie de aceste celule stem sunt de obicei aceia care vor fi supusi unui tratament de chimioterapie agresiva pentru a elimina variate forme de cancer (in special limfoame). Insa chimioterapia este extraordinar de nociva pentru maduva, aceeasi care este responsabila si pentru producerea celulelor rosii si albe din sange.

celule stem recoltare

Ori tocmai de aceea, medicina moderna a inceput sa ia din ce in ce mai serios in considerare importanta celulelor stem. Acestea sunt celule nedezvoltate care la maturitate se pot transforma in orice alt tip de celula. Ele pot lua locul unui transplant de maduva iar datorita faptului ca donatorul este si cel care va primi transplantul, compatibilitatea este una totala, fara risc de respingere.

Insa celulele stem nu se gasesc oriunde in organism ci cu precadere in maduva osoasa. Tocmai de aceea, recoltarea de celule stem si metodele folosite in acest sens au reprezentat obiect de studiu pentru multe generatii de specialisti, fapt dovedit si de o progresele inregistrate in ultimii ani.

Citește și:

Recoltarea de celule stem din maduva

O prima metoda, ceva mai invechita dar inca in uz este recoltarea direct din maduva. Astfel, la nivelul oaselor din regiunea pelviana se realizeaza mai multe punctii. Apoi cu ajutorul unor ace speciale se recolteaza maduva, bogata in celule stem.

Totusi pentru ca este vorba de o procedura chirurgicala si deoarece deja exista alte solutii accesibile pentru obtinerea de celule stem, procedura de recoltare din maduva este tot mai rar folosita si se estimeaza ca in viitor se va renunta complet la ea.

Foto: recolate celule stem @Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
14 Noiembrie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.