Setari Cookie-uri

Celulele stem: Tot ce nu stiai despre recoltarea celulelor stem

Medicina moderna a inceput sa ia din ce in ce mai serios in considerare importanta celulelor stem. Acestea sunt celule nedezvoltate care la maturitate se pot transforma in orice alt tip de celula.

Colectarea de celule stem din sistemul circulator

Desi pare o denumire complicata, in realitate aceasta metoda este cu mult mai usoara si complet neinvaziva, daca ar fi sa ne raportam la recoltarea din maduva. Astfel, donatorului i se administreaza un tratament de stimulare a eliberarii de celule stem in sange. Odata acest tratament terminat, el este supus unei recoltari de sange. Practic sangele intra intr-un aparat special care separa celulele stem de restul sangelui in mod automat. Aceasta procedura este in momentul de fata cea mai moderna solutie de obtinere a celulelor stem. Pacientul este supus unui stres minim iar banca de celule stem obtine celulele cu mult mai multa usurinta si evident, mai ieftin.

O privire ceva mai detaliata

Daca ar fi sa analizam mai in detaliu procedura de colectare a de celule stem din sistemul circulator, putem spune ca lucrurile nu sunt chiar asa de simple cum au fost descrise mai sus. Procedura cunoscuta in strainatate drept PBSC collection (Peripheral blood stem cell collection) are la baza aparatul de separare despre care vorbeam mai sus. Acesta se comporta similar cu aparatul folosit la dializa, insa in acest caz masina colecteaza un anumit tip de celule albe din sange, respectiv MNC (mononuclear cell) trimitand restul de sange inapoi la pacient. MNC-urile sunt speciale deoarece fiecare celula stem ajunge sa se lipeasca de una de tip MNC si in consecinta, recontand celule albe mononucleare, medicii le obtin automat si pe cele stem.

Citește și:

Aparatul preia sangele si il trece print-o centrifuga de mare viteza unde celulele de tip MNC si stem sunt separate si trimise printr-un alt circuit. Intre timp, pacientul donator trebuie sa stea linistit pe parcursul intregii operatiuni ce poate dura destul de mult (2 pana la 4 ore). Insa cu toate ca aceasta procedura este cu mult mai usoara decat cea de natura chirurgicala, ea se poate dovedi destul de neconfortabila avand in vedere ca printre simptomele secundare se numara greata, ameteala sau o aparenta scadere de temperatura.

Astazi exista foarte multe banci de celule stem, ce au si laboratoare de cercetre, majoritatea au drept activitate principala recoltarea si stocarea celulelor stem din sangele ombilical. Exista doua tipuri de banci de celule stem, cea publica, unde poti dona celule stem pentru a putea fi utilizate de persoane anonime ce au nevoie de un transplant, si banca de celule stem privata, unde stochezi celulele stem recoltate la nastere, si acestea vor fi pastrate pentru momentul in care este posibil sa aiba nevoie de acestea pentru transplant.

Citește și:

Mai multe informatii pe www.celule-stem.eu

Vizionare placuta


Kudika
14 Noiembrie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.