Setari Cookie-uri

Urticaria, o alergie plurifactoriala

Umflaturi mici pe piele care produc leziuni de culoare roz, cu margini bine delimitate, varf plat si insotite de mancarimi intense, sunt semne ale unei afectiuni alergice ce atinge 15-20% din populatia generala: urticaria.

Umflaturi mici pe piele care produc leziuni de culoare roz, cu margini bine delimitate, varf plat si insotite de mancarimi intense, sunt semne ale unei afectiuni alergice ce atinge 15-20% din populatia generala: urticaria.

Urticaria reprezinta o afectiune plurifactoriala cu localizare dermica sau hipodermica, caracterizata printr-o eruptie diseminata sau generalizata alcatuita din papule, placi sau placarde eritemato-edematoase, trecatoare (evolutie < 24 ore) si pruriginoase.

Urticarile sunt foarte frecvente, cele postalimentare fiind cel mai des intalnite. Pot fi afectate pielea din orice regiune a corpului, scalpul, buzele, palmele si talpile.

Tipuri de urticarie

Urticaria acuta persista intre 12 si 24 de ore si cunoaste doua forme: alergica, ale carei cauze declansatoare pot fi intepaturile de insecte, alunele, nucile, crustaceele, medicamentele, si nealergica, declansata de medicamente sau alimente care contin amine vasoactive.

Urticaria cronica persista cel putin 6 saptamani, iar evolutia acestei forme este foarte periculoasa deoarece poate determina complicatii ce pot fi fatale.

Urticariile fizice si cele de contact sunt cele mai frecvente forme. Cele fizice sunt provocate de un factor fizic precum presiunea, caldura, frigul, soarele si se manifesta in zonele presate de pantofi, curea. In general trecatoare, consecintele bolii dispar spontan.

Urticariile de contact rezulta din contactul cu substantele vegetale, animale si/sau chimice, fiind caracterizate prin papula.

Caseta: Diagnosticul pozitiv de urticarie cronica se stabileste pe criterii evolutive (de la 6 saptamani la 6 luni). Medicul specialist efectueaza anamneza si examenul fizic, iar uneori se fac teste cutanate pentru alergie si desensibilizare.

Cauze

Tot ceea ce este alergen poate determina urticaria, insa cele mai frecvente cauze ale urticariei sunt urmatoarele:

* medicamente - la unii copiit aproape toate medicamentele pot provoca urticarie;
* consumul de oua, fructe, nuci, alune si moluste (alte alimente pot provoca uneori urticarie la copii, dar nu si la adulti);
* infectii virale;
* cancer, leucemie;
* intepaturi de insecte;
* boli autoimune;
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
26 Iunie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.