Setari Cookie-uri

Urticaria, o alergie plurifactoriala

Umflaturi mici pe piele care produc leziuni de culoare roz, cu margini bine delimitate, varf plat si insotite de mancarimi intense, sunt semne ale unei afectiuni alergice ce atinge 15-20% din populatia generala: urticaria.

* disproteinemii;
* expunere la frig, caldura, solutii apoase sau lumina soarelui;
* coloranti si conservanti alimentari;
* contactul cu animale, in special pisici.
* Intertitlu: Factori de risc
* Printre factorii de risc se numara:
* teren alergic (antecedente personale de alergii);
* un istoric familial de alergii;
* stresul.

Atentie: urticariile sunt alergii extrem de periculoase, in cazul celor acute, de exemplu edemul Quincke, poate aparea edemul glotic care genereaza decesul.

Metode de tratament


Bolnavii de urticarie pot lua masuri si acasa inainte de a ajunge la medic: ei trebuie sa evite medicamentele (inclusiv aspirina, laxativele, vitaminele) eliberate fara prescriptie medicala, baile sau dusurile fierbinti, sa aplice comprese cu apa rece sau spalari locale pentru ameliorarea pruritului si sa evite lenjeria intima stramta - orice iritare a pielii poate duce la aparitia de noi episoade.
Tratamentul medicamentos al urticariei contine antihistaminice anti H1 nesedative (Aerius - potenta cea mai mare si nu are reactii adverse), efedrina, injectii cu epinefrina pentru simptome severe ca tratament general, iar ca tratament local se utilizeaza mixturile antifluiginoase. Exista situatii de urticarii acute grave, in terapia lor introducandu-se cortizon pe cale generala. In cazul urticariei cronice se aplica metode de desensibilizare (vaccinuri).

Masuri profilactice

Trebuie evitat (pe cat posibil) sa se introduca in alimentatia copilului lapte crud, albus de ou, soia, arahide, ciocolata, capsuni, piersici sau preparate care contin conservanti si coloranti. Daca s-a descoperit alimentul incriminat acesta trebuie evitat. Este bine de retinut ca nu cantitatea de alimente consumata conteaza in declansarea urticariei, aceasta putand sa apara la cantitati mici, atat ca atare, cat si in diferite preparate.

Exista situatii in care alergia la un aliment se mosteneste (de exemplu alergia la alune) si de aceea medicul trebuie avizat in legatura cu aceasta. Daca episoadele de urticarie se repeta, desi a fost indepartat din alimentatie presupusul aliment alergen, exista posibilitatea efectuarii testelor alergologice cutanate de catre medicul alergolog (prick test, RAST, test de provocare), in cabinetele specializate.

Sfaturi
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
26 Iunie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.