Se estimeaza ca, pana in 2020, bronhopneumopatia obstructiva cronica(BPOC) va fi a treia cauza de deces si a cincea cauza de invaliditate in intreaga lume, fiind depasita doar de boala cardiaca ischemica, depresie, accidente rutiere si boala cerebrovasculara. La fiecare ora, BPOC ucide peste 250 de oameni din intreaga lume.

Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) este o afectiune invalidanta si potential fatala, dar care poate fi atat prevenita, cat si tratata. Declansarea bolii are la baza o serie de mecanisme diferite care duc la limitarea patrunderii aerului in plamani si dificultati de respiratie.

Printre acestea se numara:

* cresterea inflamatiei la nivelul cailor respiratorii;
* leziuni directe si modificari structurale ale plamanilor;
* scaderea in greutate,
* slabiciune si epuizare.

Toate aceste mecanisme influenteaza starea de sanatate a unei persoane si, in cele din urma, supravietuirea acesteia.

Fumatul este cel mai important factor de risc pentru BPOC. Intre 80% si 90% dintre bolnavi, au fost fumatori pentru o perioada lunga de timp.

Simptome severe

Bronhopneumopatia obstructiva cronica este de cele mai multe ori o combinatie intre bronsita cronica si emfizem. In bronsita cronica, bronhiile se inflameaza, se ingusteaza si apare dispneea.

In cazul emfizemului, tesutul pulmonar si alveolele blocheaza aerul in interiorul lor determinand scurtarea respiratiei. In functie de severitatea bolii pot aparea simptome precum:

* Tuse cronica;
* Productie crescuta de sputa odata cu tusea;
* Episoade repetate de bronsita acuta;
* Respiratii scurte care apar in timpul efortului fizic si se agraveaza in infectiile respiratorii (guturaiul).

Spirometria este singura investigatie care poate diagnostica BPOC, insa, deocamdata, in Romania acest aparat nu se afla la indemana fiecarui medic de familie, prin urmare diagnosticul este stabilit destul de tarziu.

Conduita terapeutica

Actualmente, majoritatea terapiilor adresate BPOC se axeaza pe ameliorarea simptomelor si pe reducerea exacerbarilor ca mijloace de imbunatatire a starii de sanatate. Exacerbarile sunt definite ca o deteriorare a simptomelor, fiind principala cauza de spitalizare a pacientilor cu BPOC. De asemenea, aceste episoade au un impact major, atat psihologic, cat si fizic, asupra pacientilor, multi dintre acestia nereusind sa se recupereze complet dupa un astfel de episod.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: