Setari Cookie-uri

Boli provocate de stres

Chiar daca va confruntati cu o situatie primejdioasa sau doar sunteti presata de un terment limita, in ambele situatii stresul poate fi atat benefic cat si daunator.

Chiar daca va confruntati cu o situatie primejdioasa sau doar sunteti presata de un terment limita, in ambele situatii stresul poate fi atat benefic cat si daunator. Raspunsul la stres va pregateste si va ajuta sa inlaturati un pericol imediat, dar daca acesta persista o vreme indelungata, stresul cronic va supune unor riscuri mari de sanatate precum obezitatea, boli cardiovasculare, cancer si multe alte afectiuni.

Reactia organismului la stres se declanseaza in interiorul creierului, unde exista glande care elibereaza in sange cantitati mari de hormoni de stres ce va pregatesc organismul pentru situatia pe care o percepeti ca amenintatoare.

Respiratia se rareste, pulsul creste, bataile inimii devin mai puternice, concentrarea si timpul de reactie se imbunatatesc. Cand situatia stresanta dispare, hormonii nu se mai secreta in cantitati crescute, nivelele lor revin la normal, iar organismul revine la starea initiala.

Dar in societatea moderna stresul nu dispare niciodata definitiv. Suntem in permanenta supusi unui stres cronic ce reprezinta un stimul constant pentru cascada hormonilor de stres. Multi dintre noi devenim anxiosi si ingrijorati fata de lucruri care se intampla zilnic, de evenimente cotidiene sau datorita relatiilor cu cei din jur, asa incat avem in permanenta nivele ridicate de hormoni de stres iar modificarile organice care ar trebui sa ne ajute sa facem fata unor situatii potential daunatoare, se mentin constante in cazul omului modern putand deveni ireversibile.

Efectele asupra sistemului reproducator:

Stresul suprima sistemul reproducator in diferite grade. Hormonii de stres inhiba organele sexuale in mod direct, impiedicand secretia normala a acestora iar rezultatul va fi un nivel mai scazut al hormonilor sexuali.

Aparatul digestiv si stresul:

Stresul poate produce probleme digestive. Hormonii de stres inhiba secretia acida a stomacului si evacuarea gastrica si poate stimula direct colonul si grabi tranzitul intestinal in acest segment al tubului digestiv.

Nivelul constant crescut de cortizol, cum se intampla in anumite forme de depresie sau in stresul psihic cronic, poate stimula apetitul si duce la o crestere in greutate. Mancatul in timpul noptii este comun in randul oamenilor supusi stresului.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 Decembrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.