Setari Cookie-uri

Boli provocate de stres

Chiar daca va confruntati cu o situatie primejdioasa sau doar sunteti presata de un terment limita, in ambele situatii stresul poate fi atat benefic cat si daunator.

Imunitatea si stresul:

Stresul influenteaza sistemul imunitar, rezultatul fiind o scadere a apararii organismului si astfel puteti deveni mai susceptibili la raceli, gripa, alte infectii si oboseala. Nivelele ridicate de cortizol din stresul prelungit inhiba celulele albe din sange care reprezinta principala linie de aparare a organismului.

Impactul psihologic al stresului:

Una din principalele tulburari psihice datorate stresului cronic este depresia. Mai multe studii au aratat ca persoanele cu depresie si-au peridut abilitatea de a contracara sau de a se adapta la feedbackul negativ al secretiei crescute de cortizol. Organismul acestor persoane declanseaza raspunsul de tip “lupta sau fugi”, insa nu-l mai pot reprima. Acest lucru duce la aparitia anxietatii, a unei stari hiperreactive, urmate de cele mai multe ori de raspunsul paradoxal numit “neajutorare invatata”, in care persoana respectiva este caracterizata prin pasivitate, concentrare pe sine, blamare, epuizare emotionala, retragere, lipsa motivatiei.

Simptome ale acestui tip de depresie sunt anxietatea, scaderea ponderala, cresterea pulsului si tensiunii arteriale, nivele ridicate ale colesterolului si trigliceridelor.

Alte afectiuni asociate cu stresul:

Stresul este cunoscut drept cauza pentru o serie de afectiuni precum anorexia nervoasa, malnutritia, boli obsesivo-compulsive, hipertiroidism. Nivelul ridicat de cortizol, produs la persoanele cu afectiunile de mai sus, este responsabil pentru majoritatea simptomelor acuzate. Majoritatea celor afectati au simptome de ordin psihologic precum tulburari de somn, scaderea libidoului, scaderea apetitului dar si probleme fizice precum dislipidemii sau afectari cardiovasculare.

Un articol de Ciprian Chitu

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 Decembrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.