Este o boala de piele care afecteaza ciclul de viata al celulelor. In mod normal, unei celule nou formate ii trebuie aproximativ o luna de zile pentru a ajunge din stratul cel mai profund al pielii, unde s-a format, in stratul cel mai superficial, unde moare si se descuameaza. In psoriazis tot acest ciclu dureaza doar o zi. Ca urmare, celulele se divid rapid, formand cruste sidefii usturatoare si zone rosii si uscate care uneori sunt dureroase.
Daca pentru unele persoane psoriazisul este doar o neplacere datorita afectarii pielii, in alte cazuri afectarea poate fi mai grava, datorita implicarii articulatiilor. Nu exista un tratament curativ, insa exista o serie de masuri care pot ameliora suferinta. Cremele cu cortizon aplicate pe piele si expunrea zonelor afectate la doze mici de ultraviolelte pot ameliora simptomele.
Cauza:
Nu se cunoaste cu certitudine ce determina boala, se stie ca este o afectiune autoimuna, insa factorii declansatori nu au fost pusi in evidenta.
Semne si simptome:
Leziunea elementara tipica de psoriazis este placa psoriazica: bine delimitata, rotund sau ovalara, de dimensiuni variabile, rosie, acoperita de scuame albe sidefii, usor detasabile. Placa de psoriazis este localizata, in general, pe zonele de extensie (coate, genunchi, lomboscascrat). Cu toate acestea, se descrie o varietate foarte mare de leziuni cutanate de psoriazis, practic nu exista doi bolnavi cu psoriazis care sa prezinte leziuni identice.
Psoriazisul poate fi clasificat in Psoriazis vulgar si Psoriazis exudativ (eritrodermic, pustulos, artropatic). De asemenea, psoriazisul mai poate fi clasificat dupa: dimensiunea si forma leziunilor, regiunea predominant afectata - psoriazis palmo-plantar, psoriazis unghial, psoriazis al scalpului (al pielii paroase a capului), psoriazis inversat (afecteaza pliurile corpului).
Tipurile de psoriazis: