Setari Cookie-uri

Psoriazisul

Este o boala de piele care afecteaza ciclul de viata al celulelor. In mod normal, unei celule nou formate ii trebuie aproximativ o luna de zile pentru a ajunge din stratul cel mai profund al pielii, unde s-a format, in stratul cel mai superficial, unde moare si se descuameaza. In psoriazis tot acest ciclu dureaza doar o zi. Ca urmare, celulele se divid rapid, formand cruste sidefii usturatoare si zone rosii si uscate care uneori sunt dureroase.

Psoriazisul pustulos. Aceasta forma rara de psoriazis poate fi generalizata, cuprinzand intreaga piele si mucoasele, sau localizata, la nivelul palmelor, plantelor sau degetelor. Se caracterizeaza prin existenta pustulelor, leziuni mici care contin un lichid galbui, asemanator cu puroiul (dar la examenul bacteriologic rezultatul este negativ). Se poate insoti de febra, scadere ponderala, oboseala.

Psoriazisul eritrodermic reprezinta o forma grava care prin complicatiile sale poate pune in pericol viata, daca nu se intervine terapeutic. Poate aparea dintr-o data, brusc, fara simptome anterioare de psoriazis, declansat de expunere excesiva la soare, corticosteroizi sau alte medicamente, sau pe fondul unui psoriazis cunoscut.

Artrita psoriazica reprezinta afectarea articulara a pacientilor care sufera de psoriazis. De obicei artrita apare dupa 5 - 10 ani de la declansarea psoriazisului cutanat, dar exista cazuri are in care afecatarea cutanata si articulara apar simultan. Poare fi insotita de afectarea oculara, prin conjunctivita. Simptomele sunt de la usoare la severe. Articulatiile sunt umflate, dureroase, si pot fi afectate permanent, conducand la anchiloze si diformitati.

Diagnosticul:

De obicei medicul dermatolog poate pune diagnosticul in urma examenului clinic. Uneori poate fi necesara o biopsie cutanata care va fi examinata la microscop confirmand diagnosticul, stabilind tipul de psoriazis si inlaturand alte boli suspicionate. Diagnostiul difrerential se face cu o serie de afectiuni dermatologice precum diferite eczeme, lichen plan, pitiriazis rozat sau alte forme de artrita in cazul psoriazisului artropatic.

Tratamentul:

Tratamentul psoriazisului urmareste intrerupere ciclului care cauzeaza producerea crescuta a celulelor epidermei, in acest fel reducant inflamatia si formarea placii psoriazice. Tratamentul topic, aplicat pe pielea lezata, contribuie la eliminarea scuamelor si vindecarea pielii.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Decembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.