Setari Cookie-uri

Varicele si venectaziile

Venele varicoase (varicele) si venecteziile sunt doua afectiuni distincte ale sistemului circulator. Ele afecteaza vase de tipuri diferite si evolueaza diferit una de alta. Daca varicele au implicatii medicale serioase datorita complicatiilor pe care le pot produce, venectaziile sunt, in schimb, mai mult o problema de ordin estetic. Multe persoane cred ca au varice cand de fapt afectiunea lor este pur estetica, fara modificari ale functionarii venelor.

Cum pot fi prevenite?


Nu intotdeauna poate fi prevenita aparitia varicelor si venectaziilor. Sunt totusi cateva masuri care pot ameliora discomfortul produs de varicele existente si reduce sansele de a face unele noi. Venectaziile apar datorita unei predispozitii genetice si pot fi prevenite prin practicarea unor exercitii fizice, evitarea fumatului si a contraceptivelor orale si printr-o dieta bogata in vitamine si minerale. Odata aparute, pot fi partial tratate cu unguente ce contin heparina sau, mai eficient, cu laserterapie.

Pentru prevenirea varicelor importanta este activitatea fizica si combaterea sedentarismului, masuri ce contribuie la imbunatatirea circulatiei in vasele picioarelor. Mersul pe jos si alergatul pot reduce substantial riscul de a capata varice. Se mai recomanda evitarea statului prelungit in picioare, controlul greutatii, evitarea unor articole de imbracaminte foarte stranse. Dupa o perioada prelungita de stat in picioare, relaxati-va o jumatate de ora, avand picioarele mai ridicate (deasupra nivelului cordului). Dupa perioade mai lungi de stat pe scaun este bine sa va ridicati si sa va miscati putin sau sa va deplasati pe disctante scurte la fiecare jumatate de ora.

Dieta este foarte importanta in preventia varicelor. Consumati alimente bogate in fibre precum fructe si legume, cereale intregrale si evitati consumul exagerat de sare. O concentratie prea mare de sare favorizeaza retentia de apa si cresterea presiunii venoase.

Tratamentul


Eliminarea varicelor se poate face prin mai multe proceduri:
  • Scleroterapie: se injecteaza o substanta in vena dilatata care va produce fibrozarea acesteia, cicatrizarea si retragerea ei sub tegument; sangele nu va mai circula prin ea si in cateva saptamani va disparea complet;
  • Proceduri cu laser: poate trata eficient venectaziile, dupa mai multe proceduri vene se estompeaza si dispar in cele din urma;
  • Chirurgical: smulgerea venelor varicoase cu un dispozitiv special; interventia necesita anestezie si o perioada de recuperare in care sa se remita leziunile produse piciorului.
Un articol de Ciprian Chitu
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 Februarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.