Setari Cookie-uri

Fotodermatita, afectiunea pielii sensibile

Fotodermatita este o reactive anormala a pielii in urma expunerii la lumina, mai exact la radiatiile ultraviolete. Poate fi acuta, cand se instaleaza brusc, fara alte semne, sau cronica. Fotodermatita apare atunci cand sistemul imunitar reactioneaza aberant, sub efectul razelor ultraviolete. Rezultatul va fi aparitia pe piele a unor zone rosii, a basicilor si a unor cruste. Timpul necesar exunerii la soare pentru aparitia acestei reactii difera de la persoana la persoana. Mai multi factori pot creste sensibilitatea pielii la ultraviolete, inclusiv o fotosensibilitate mostenita sau administrarea unor medicamente.

Pot produce reactii alergice soldate cu fotodermatita
  • Parfumurile;
  • Ecranele solare ce contin acid paraaminobenzoic;
  • Detergenti industriali;

Care sunt persoanele la risc?

Persoanele cu pielea mai deschisa, sau persoanele blonde se pare ca sunt cele mai sensibile, indiferent de backgroundul etnic sau rasial. Acestea se inscriu in tipul I de piele. Alta categorie include persoanele cu lupus, porfirie, eruptie cutanata polimorfa. Expunerea la ultraviolete pentru mai mult de 30 de minute creste foarte mult riscul, mai ales primavara si vara, in special intre orele 11 a.m. si 2 p.m. (50% din cantitatea zilnica de radiatii ultraviolete este emisa in acest interval)

Tratamentul

Pentru persoanele cu o sensibilitate extrema la lumina medicul paote prescrie un medicament imunosupresor (azatioprina), care sa inhibe sistemul imunitar. Folosirea pe termen scurt a corticosteroizilor poate controla eruptia cutanata. Pentru cei care nu pot beneficia de fototerapie, se paote apela la tratamentul cu hidroxiclorochina, talidomida, beta-caroten sau nicotinamida.

Terapii alternative

Uneori sensibilitatea la lumina este consecinta unui deficit de nutrienti, vitamine si minerale. Pelagra, de exemplu, este rezultatul unui deficitul de niacina si produce sensibilitate la lumina. Alti nutrienti, in special antioxidantii si flavonoizii, ajuta la protejarea pielii de efectul nociv al razelor solare la persoanele sanatoase. Antioxidantii inlatura radicalii liberi de oxigen ce provin din metabolismul celulelor. Acestia au fost asociati cu leziuni la nivelul pielii. Studii recente au arata ca antioxidantii, mai ales beta carotenul, contribuie la ameliorarea simptomelor fotodermatitei.

Cei mai importanti antioxidanti
  • Beta-carotenul si alti carotenoizi;
  • Vitamina B3 sau nicotinamida (o forma de niacina) – este un antioxidant care si-a dovedit eficienta in diminuarea simptomelor fotodermatitei, in urma mai multor studii. Dozele mari de vitamina B3 trebuie luate dupa sfatul medicului, petnru ca pot provoca reactii adverse, mai ales hepatice;
  • Vitamina B6 – a dovedit ca paote reduce reactia anormala a organismului la actiunea luminii. Doza de vitamina B6 trebuie de asemenea prescrisa de un medic pentru a evita efectele adverse;
  • Vitamina C;
  • Zvitamina E;
  • Vitamina D;
  • Flavonoizii;
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
11 Aprilie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.