Setari Cookie-uri

Fotodermatita, afectiunea pielii sensibile

Fotodermatita este o reactive anormala a pielii in urma expunerii la lumina, mai exact la radiatiile ultraviolete. Poate fi acuta, cand se instaleaza brusc, fara alte semne, sau cronica. Fotodermatita apare atunci cand sistemul imunitar reactioneaza aberant, sub efectul razelor ultraviolete. Rezultatul va fi aparitia pe piele a unor zone rosii, a basicilor si a unor cruste. Timpul necesar exunerii la soare pentru aparitia acestei reactii difera de la persoana la persoana. Mai multi factori pot creste sensibilitatea pielii la ultraviolete, inclusiv o fotosensibilitate mostenita sau administrarea unor medicamente.

Alte suplimente
  • Melatonina – aplicarea sa topica (locala, pe piele) a dovedit ca poate proteja de arsuri solare, insa nu se stie cu certitudine daca amelioreaza si simptomele fotodermatitei;
  • Acizii grasi omega-3 – intr-un studiu restrans, acizii grasi omega-3 au avut un efect pozitiv in eruptia cutanata polimorfa. Nu exista un studiu efectuat pe pacienti cu fotodermatita, dar sunt considerati benefici datorita efectului antiinflamator.
  • Ceaiul verde – are un efect antioxidant foarte puternic si poate proteja de inrosirea pielii sub actiunea ultravioletelor;

Remedii homeopate


Cateva studii au examinat eficienta unor remedii homeopate specifice. Un bun homeopat va recomanda una sau mai multe remedii, in functie de cunostintele sale si experienta clinica. Inainte de a prescrie un tratament, medicul homeopat va lua in calcul tipul constitutional, profilul fizic, emotional si intelectual al persoanei pe care o trateaza. In functie de toti acesti factori, va determina cel mai potrivit remediu in fiecare caz.


Posibile complicatii

Majoritatea reactiilor specifice fotosensibilitatii vor ceda in final si nu vor produce modificari permanente. Cu toate acestea, simptomele pot fi uneori dintre cele mai serioase, mai ales daca exista o boala de fond (lupus) sau daca expunerea a fost indelungata. Unele simptome pot fi prezente de-a lungul mai multor ani.
Complicatiile pot include:
  • Transformarea unor episoade acute de fotodermatita intr-o afectiune cronica;
  • Hiperpigmentare sau pete negre pe piele, chiar si dupa ce inflamatia s-a remis;
  • Imbatranirea prematura a pielii;
  • Cancer de piele sau melanom

Preventia

Urmatoarele masuri pot ajuta la preventia episoadelor de fotodermatita:
  • Limitarea expunerii la soare, mai ales in soarele puternic al amiezei;
  • Utilizarea de ecrane solare care nu au in compozitie acid paraaminobenzoic, si care au un factor de protectie intre 30 si 50;
  • Vestimentatia trebuie sa acopere cat mai bine piele in zilele cu soare puternic;
  • Atentie la folosirea medicamentelor care pot induce sensibilitate la lumina. Discuta acesta problema cu medicul daca trebuie sa urmezi un tratament.

Un articol de Ciprian Chitu
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
11 Aprilie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.