Anotimpul cald este si anotimpul micozelor. De la piscina, de la strand, de la dusurile comune, de la sauna, chiar si din mijloacele de transport in comun putem contracta o infectie micotica. Este de inteles avand in vedere ca umiditatea ridicata si temperaturile mari reprezinta conditii propice pentru dezvoltarea micozelor. La acestea se adauga uneori o igiena precara, purtarea pantofilor inchisi, frecventarea strandurilor, a piscinelor neigienizate corespunzator. Pentru a evita aceste neplaceri, specialistii ne recomanda sa respectam masurile de igiena. Cele mai frecvente infectii cu ciuperci sunt:

Piciorul atletului

Cunoscuta si sub denumirea de ciuperca piciorului, aceasta micoza este produsa de infectia cu un dermatofit care poate fi luat cand se merge descult pe marginea piscinei, la sauna, la dusurile comune. Infectia afecteaza pielea dintre degetele piciorului, talpa si unghiile. Infectia este intretinuta de lipsa unei bune igiene, de purtarea de incaltamine care nu lasa piciorul sa respire, de transpiratia abundenta si lipsa de aerare. Apare initial in pliurile dintre degete si se poate extinde ulterior pe talpa. Se manifesta prin aparitia unor vezicule pruriginoase (produc mancarime), pielea se inroseste, se descuameaza si emana un miros neplacut. In cazuri mai grave infectia micotica afecteaza si unghiile (onicomicoza). Pentru tratament se folosesc creme si solutii antimicotice, iar daca s-a produs afectarea unghiala este necesar un tratament medicamentos.

Furunculii

Sunt afectiuni ale foliculilor pilosi rezultand in urma infectarii acestora cu bacterii prezente pe tegument sau cu ciuperci. Apar sub forma unor papule si pustule, adica niste ridicaturi de culoare rosie care se umplu cu puroi. Furunculul poate sa apara la nivelul pielii de pe gambe si coapse, dar si pe brate, fese, ano-genital. La persoana care a dezvoltat o data un furuncul, de regula, acesta va recidiva deoarece persoana in cauza este purtatoare temporara de stafilococi patogeni. Foliculitele pot fi cauzate si de ciu¬pe¬rci, in special de Tricophyton, frecvente in cazul celor care se epileaza cu un aparat de ras utilizat de mai multe persoane.

Infectii genitale

Cea mai frecventa micoza genitala este cea produsa de candida albicans. Apare mai ales in cazul femeilor si se manifesta prin inflamatie vaginala, aparitia unei scurgeri albicioase, mancarime. Anumite conditii duc la aparitia simptomelor: tratamentele intempestive cu antibiotice, ce modifica flora vaginala sau colonica normala, sarcina sau diabetul zaharat.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: