Setari Cookie-uri

Lucrul la calculator si sindromul de tunel carpian

Lucrul indelungat la calculator nu este lipsit de probleme. Pozitiile vicioase in scaunul de birou pot atrage afectiuni legate de coloana, dureri de spate, deformari, monitorul oboseste ochii la o utilizare prelungita, iar persoanele care folosesc foarte mult tastatura se pot alege cu sindrom de tunel carpian acea durere in incheietura persistenta si cu caracter difuz.

Lucrul indelungat la calculator nu este lipsit de probleme. Pozitiile vicioase in scaunul de birou pot atrage afectiuni legate de coloana, dureri de spate, deformari, monitorul oboseste ochii la o utilizare prelungita, iar persoanele care folosesc foarte mult tastatura se pot alege cu sindrom de tunel carpian – acea durere in incheietura persistenta si cu caracter difuz.

Ce este sindromul de tunel carpian?

Sindromul de tunel carpian apare atunci cand tendoanele de la nivelul mainii si incheieturii sunt iritate din cauza utilizarii prelungite a articulatiei maini intr-o pozitie nefiziologica. Asa se intampla atunci cand antebratele, incheieturile si mainile sunt mentinute incorect in timpul tastarii sau folosirii mouseului.
Iritarea tendoanelor produce edem ce comprima nervii care trec prin articulatie catre mana, in special nervul median. Compresia nervilor este cea care produce durerea surda specifica acestei afectiuni.

Citește și:

Care sunt simptomele sindromului de tunel carpian?

Simptomele sindromului de tunel carpian includ oboseala incheieturii, senzatia de amorteala a incheieturii, mainii si degetelor si durerea difuza. Uneori simptomele apar imediat, in alte cazuri apar la ore distanta dupa lucrul la tastatura sau in timpul noptii. Simptomele sindromului de tunel carpian nu trebuie ignorate pentru ca pod degenera in durere severa a mainii si articulatiei si in unele cazuri poate afecta bratul, umarul si spatele.

Pozitia corecta previne sindromul de tunel carpian:

Sindromul de tunel carpian poate fi evitat prin adoptarea unei pozitii corecte a bratelor si mainilor in timpul folosirii tastaturii si prin reducerea gradului de extensie in articulatie. Iata cateva sfaturi, utile in timpul tastatului, cu ajutorul carora poate fi prevenit acest sindrom:

Citește și:

• Tine mainile, incheieturile si antebratele drepte;
• Mentine coatele aproape de corp;
• Pozitioneaza tastatura astfel incat sa fie la nivelul coatelor, iar antebratele, articulatiile si mainile sa fie in linie dreapta si cat mai aproape de orizontala, in timp ce tastezi;
• Cand simti ca s-a acumulat tensiune in articulatie, opreste-te din lucru si efectueaza cateva miscari de flexie–extensie si de rotatie in articulatia mainii;

Vizionare placuta


Kudika
31 Iulie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.