Dislipidemiile sunt afectiuni in care nivelele de lipide din sange sunt perturbate, atat in sensul cresterii cat si scaderii acestora.

Lipidele sau grasimile din sange sunt nutrienti de baza ai organismului pe care acesta ii obtine din alimentatie sau ii sintetizeaza. Desi sunt privite ca potential nocive (din cauza efectelor negative pe care le au atunci cand sunt in exces), lipidele sunt absolut esentiale organismului. Ele intervin in formarea celulelor, a nervilor, sunt precursorii sintezei unor hormoni si vitamine si sunt o foarte buna sursa de energie. Tesutul adipos, in care sunt stocate lipidele, reprezinta principala rezerva energetica a organismului.

Exista mai multe tipuri de lipide, fiecare avand roluri importante in organism: steroizii din care face parte colesterolul, trigliceridele, fosfolipidele etc.

Ce este colesterolul?

Colesterolul este o substanta lipidica din familia sterolilor, formata din doua fractiuni: HDL-colesterolul si LDL colesterolul. HDL-coelsterolul este cunoscut drept colesterolul “bun” pentru ca recupereaza colesterolul din organele si tesuturile in care este in cantitati ridicate, (tesut adipos, muschi) si il transporta spre ficat de unde este eliminat. LDL-colesterolul, sau colesterolul “rau”, este acea fractiune a coelsterolului total care transporta colesterolul sin ficat si il depune pe peretii vaselor de sanga producand placile de aterom.

Trigliceridele:

Trigliceridele sunt substante lipidice foarte importante pentru organism, avand atat rol structural cat si energetic. Ele se gasesc in sange, in concentratie normala <200mg/dl. Sursele de trigliceride sunt de natura exogena (din alimentele bogate in grasimi animale) sau endogena (prin productie hepatica). Acestea se gasesc depozitate sub forma de rezerve de energie in grasimea care se depune in diferite regiuni ale organismului.

Hipertrigliceridemia reprezinta o creştere a trigliceridelor in sange peste valorile normale. Ea apare, fie datorita unei alimentatii excesive in grasimi sau dulciuri (acestea, in anumite conditii se transforma in grasimi), fie prin fabricarea lor intr-o cantitate crescuta in ficat, datorita mai ales unei ereditati anormale.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: