Setari Cookie-uri

Corp la peste 39 de grade Celsius

Convulsiile febrile sunt convulsii ce apar la copiii cu febra de peste 39 grade Celsius. De regula se manifesta in stadiile incipiente ale infectiilor virale precum infectiile respiratorii, in care temperatura corporala creste rapid.

Convulsiile febrile sunt convulsii ce apar la copiii cu febra de peste 39 grade Celsius. De regula se manifesta in stadiile incipiente ale infectiilor virale precum infectiile respiratorii, in care temperatura corporala creste rapid.

Desi pot fi inspaimantatoare, rareori convulsiile febrile sunt cu adevarat severe.

Ce produce convulsii febrile?

Convulsiile febrile survin pe fondul lipsei de maturatie a creierului copiilor, care inca nu este suficient de dezvoltat si nu face fata stresului produs de temperatura ridicata. In timpul convulsiilor, anumite focare din creier, transmit dezordonat si cu frecventa mare, impulsuri electrice catre musculatura corpului, producand contractiile si miscarile specifice.

Cine este afectat?

Statisticile arata ca aproximativ trei procente dintre copii au avut macar o data convulsii febrile. Ele afecteaza mai ales copiii intre sase luni si trei ani, desi uneori pot aparea pana la varsta de sase ani. Medicii cred ca exista si o predispozitie genetica pentru acesta manifestare, pentru ca s-a observat ca pana la 20% dintre rude vor avea o manifestare convulsiva, inclusiv convulsii febrile.

Citește și:

Care sunt simptomele?

Convulsiile sunt scurte, tin de obicei un minut sau doua si rareori depasesc cinci minute. Copilul isi pierde starea de constienta, corpul devine rigid, respiratia se opreste pana la 30 de secunde si pierde controlul sfincterian. In timpul crizei, mainile si picioarele copilului sunt spasmodice, se misca dezordonat, iar ocazional se pot observa contractii ale musculaturii fetei si miscari ale globilor oculari.

Criza ia sfarsit dupa cateva minute si copilul isi recapata starea de constienta. Dupa convulsie, copilul cade intr-un somn adanc iar cand se trezeste este confuz si iritabil.

In majoritate a cazurilor, evolutia convulsiilor febrile, chiar recidivante, este favorabila. Exista insa o varietate de convulsii febrile care pune probleme serioase, acestea fiind denumite convulsii febrile complexe. Ele au caracteristici speciale care le diferentiaza de cele simple:
• manifestarile convulsive apar la nivelul unei jumatati de corp
• crizele dureaza peste 30 de minute
• dupa criza copilul are probleme trecatoare in miscarea partilor de corp care au fost implicate in convulsie
• crizele se repeta in decurs de 24 de ore

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
20 Octombrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.