Setari Cookie-uri

Corp la peste 39 de grade Celsius

Convulsiile febrile sunt convulsii ce apar la copiii cu febra de peste 39 grade Celsius. De regula se manifesta in stadiile incipiente ale infectiilor virale precum infectiile respiratorii, in care temperatura corporala creste rapid.

Crizele care prezinta astfel de manifestari prezinta risc crescut de a produce sechele neurologice.

Tratamentul:

Intr-o criza in desfasurare este important sa se evite ranirea copilului datorita convulsiilor. Copilul trebuie asezat pe o latura a corpului, departe de obiecte tari, cu capul intr-o parte pentru a permite scurgerea salivei sa a vomei.

Pentru a clarifica etiologia convulsiilor, copilul trebuie examinat de un medic specialist, mai ales daca este la prima criza. Diagnosticul diferential se face cu convulsiile date de meningita, meningoencefalita, crize de epilepsie etc.

Recidivele convulsiilor febrile sunt obisnuite, ele constatandu-se la aproximativ o treime din cazuri. De obicei acestea inceteaza dupa varsta de 5 ani.

Tratamentul urmareste scaderea temperaturii corporale cu ajutorul antitermicelor, impachetarilor reci, bailor caldute si racite progresiv. Daca exista recidive frecvente, medicul poate recomanda un anticonvulsivant (diazepam) intrarectal ce poate opri criza convulsiva.

Citește și:

Exista complicatii ale convulsiilor febrile?

In majoritatea cazurilor, convulsiile febrile nu au nicio urmare in dezvoltarea neurologica a copiilor, acestia fiind normali neurologic, psihologic si intelectual. Se apreciaza ca exista totusi un procent de 1% din aceste cazuri care vor dezvolta epilepsie la un moment dat. Riscul este mai mare daca copilul a avut convulsii febrile prelungite si recurente in cadrul aceluiasi episod de boala.

Un articol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
20 Octombrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.