Setari Cookie-uri

Auz fin la volum mic

Un studiu recent efectuat de cercetatorii de la Laboratoarele de Acustica din Australia a aratat ca persoanele care folosesc castile pentru o perioada lunga de timp si la volum foarte mare pot suferi leziuni ale urechii interne si pot prezenta afectarea auzului in diferite grade.

Un studiu recent efectuat de cercetatorii de la Laboratoarele de Acustica din Australia a aratat ca persoanele care folosesc castile pentru o perioada lunga de timp si la volum foarte mare pot suferi leziuni ale urechii interne si pot prezenta afectarea auzului in diferite grade.

Acest lucru se intampla pentru ca urechea, in special portiunea interna, ce contine organul receptor, este foarte sensibila si poate fi usor lezata de o trauma sonora. Urechea are trei portiuni:
• partea externa, vizibila, numita pavilion, are rolul de a capta sunetele din mediul inconjurator, sunete ce se propaga sub forma unor vibratii ale aerului;
• portiunea medie, sau urechea medie, contine trei oase (ciocanul, nicovala si scarita) care preiau vibratiile de la timpan si le transmit catre urechea interna;
• portiunea interna, sau urechea interna, este sediul organului receptor. Acesta contine celule cu numerosi cili, suspendati intr-un gel (endolimfa), ce transforma vibratiile in impulsuri nervoase care vor fi transmise prin intermediul nervului auditiv la o zona din creier unde se formeaza senzatia de auz.

Citește și:

Expunerea excesiva la un nivel de sunet foarte ridicat poate distruge cilii din urechea interna si astfel auzul este afectat. In general, afectarea este reversibila, cu exceptia cazurilor in care sunetul este de intensitatea foarte mare, brusc, asemenea zgomotului produs de o explozie. In timp, expunerea repetata la sunete puternice, chiar si ascultatul muzicii in casti, la volum mare, poate fi cauza unor leziuni permanente si a pierderii auzului.

Afectarea auzului din cauza utilizarii castilor la volum ridicat este mult mai frecventa decat afectarea produsa de sunetele provenite de la boxe, difuzoare sau alte dispozitive audio. Chiar si la acelasi volum, raportul dintre problemele auditive generate de casti si cele datorate sunetelor puternice de la alte surse audio, este in favoarea celor dintai.

Exista doua feluri de afectare a auzului din pricina sunetelor puternice: hipoacuzia neuro-senzoriala si tinitusul. Hipoacuzia neuro-senzoriala apare atunci cand undele sonore de energie foarte inalta suprastimuleaza si distrug o parte din celulele senzoriale ciliate, la trecerea prin fluidul care acopera aceste celule. Cand celulele corespunzatoare unei bande de frecventa sunt distruse, acele frecvente nu vor mai fi percepute. Implantele cohleare ajuta la recuperarea auzului in aceste situatii, cu conditia ca nervul auditiv sa fie intact.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 Octombrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.