Setari Cookie-uri

Auz fin la volum mic

Un studiu recent efectuat de cercetatorii de la Laboratoarele de Acustica din Australia a aratat ca persoanele care folosesc castile pentru o perioada lunga de timp si la volum foarte mare pot suferi leziuni ale urechii interne si pot prezenta afectarea auzului in diferite grade.

In tinitus, zgomotul puternic nu distruge definitiv celulele senzoriale din urechea interna. Afectarea consta in descarcarea continua de impulsuri, chiar si atunci cand aceste celule nu sunt stimulate de un sunet din mediu. Tinitusul este descris ca un tiuit continuu, persistent, de frecventa corespunzatoare celulelor care au fost afectate. In unele cazuri, tinitusul este foarte puternic (peste 90 de decibeli) si compromite calitatea vietii prin discomfort si prin afectarea auzului. Tinitusul nu este curabil, insa exista tratamente si dispozitive care pot ameliora impactul asupra persoanei afectate.

Utilizarea castilor plaseaza sursa de sunet foarte aproape de organul receptor, iar atenuarea in mediu este foarte redusa, celulele senzoriale ciliate fiind bombardate de o cantitate foarte mare de energie sub forma undelor sonore. Afectarea auzului este graduala, lipsita de alte simptome si cumulativa, ceea ce inseamna ca, odata cu trecerea timpului, auzul se va degrada progresiv, fara ca persoana sa constientizeze acest lucru decat atunci cand perceptia sunetelor devine foarte dificila.

Citește și:

Recent, Uniunea Europeana a prezentat un studiu care intareste convingerile cercetatorilor. Persoanele care asculta muzica la MP3 sau CD Player pot sa isi piarda permanent auzul din cauza volumului ridicat. Aproximativ 100 de milioane de persoane asculta zilnic muzica la MP3 sau CD Player. Majoritatea oamenilor incearca sa acopere zgomotul traficului sau cel din trasportul in public si dau volumul la maxim depasind pragul admis de 89 de decibeli.

Cercetatorii recomanda ca volumul in casti sa nu acopere sunetul de fond din mediul inconjurator, iar nivelul sunetului de la alte dispozitive audio sa nu acopere volumul unei conversatii. In acest fel se previn afectiunile auditive legate de volumul ridicat, care uneori pot fi ireversibile.

Un articol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
22 Octombrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.