Mononucleoza sau boala sarutului este produsa de un virus care se transmite prin saliva si de aceea boala poate fi contractata prin intermediul sarutului. Infectia mai poate fi transmisa prin tuse, stranut, sau prin folosirea la comun a tacamurilor, paharelor, cu o persoana care are mononucleoza. Din fericire, mononucleoza nu este atat de contagioasa precum simpla raceala sau gripa.

Encefalita: totul despre afectiunea periculoasa care poate duce la leziuni cerebrale. Cauze, simptome si tratament

Mai predispusi le a face mononucleoza sunt adolescentii si adultii tineri. Copii au de obicei putine simptome si boala poate trece neobservata.

Persoanele cu mononucleoza trebuie sa acorde atentie complicatiilor pe care la aduce aceasta bola, una dintre ele fiind marirea splinei. Pentru refacere sunt necesare hidratarea adecvata si odihna suficienta.

Semnele si simptomele mononucleozei includ:
• Oboseala;
• Slabiciune musculara;
• Dureri in gat, datorate probabil unei faringite streptococice care nu raspunde la antibiotice;
• Febra;
• Adenopatie (ganglioni mariti si durerosi) laterocervicala si axilara;
• Dureri de cap;
• Scaderea poftei de mancare;
• Splina usor marita;
• Transpiratii nocturne.

Virusul are o perioada de incubatie de patru – opt saptamani, care in cazul copiilor poate fi mai scurta. Simptome precum febra si durerea in gat de obicei se amelioreaza in cateva saptamani, iar febra, adenopatia si splina marita pot tine cu cateva saptamani mai mult.

Cine produce mononucleoza?

Mononucleoza este produsa de infectia cu virusul Epstein-Barr, dar simptome si semne similare pot fi produse si de citomegalovirus.

Mononucleoza nu este o boala grava. Majoritatea adultilor expusi la acest virus isi dezvolta anticorpi. Odata ce imunitatea s-a format, nu vor mai exista infectari in viitor.

Complicatiile mononucleozei:

Una dintre complicatiile semnificative ale mononucleozei este splenomegalia, adica marirea splinei. In cazuri extreme, splina se poate rupe, provocand o hemoragie potential fatala, cu durere intensa, brusc aparuta in partea stanga a abdomenului.

Mononucleoza poate afecta ficatul provocand hepatita si icter (colorarea galbena a tegumentului si mucoaselor).

Intre complicatiile mai rare ale mononucleozei se numara: anemia, scaderea numarului de trombocite din sange, inflamatia inimii, complicatii ale sistemului nervos etc.

Tot ce trebuie sa stii despre amigdalita: cauze, simptome si tratarea acestei afectiuni contagioase
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: