Setari Cookie-uri

Mononucleoza sau boala sarutului

Mononucleoza sau boala sarutului este produsa de un virus care se transmite prin saliva si de aceea boala poate fi contractata prin intermediul sarutului. Infectia mai poate fi transmisa prin tuse, stranut, sau prin folosirea la comun a tacamurilor, paharelor, cu o persoana care are mononucleoza. Din fericire, mononucleoza nu este atat de contagioasa precum simpla raceala sau gripa.

Virusul Epstein-Barr este mult mai periculos in randul pacientilor suferinzi de boli ale sistemului imunitar, celor cu infectie HIV, sau celor aflati in tratament cu imunosupresoare dupa un transplant.

Diagnosticul:

Suspiciunea de mononucleoza este ridicata pe seama semnelor si simptomelor si dupa un examen fizic efectuat de catre medic. Pentru stabilirea diagnosticului medicul poate indica anumite teste de sange precum evidentierea anticorpilor pentru virusul Epstein-Barr, sau numarul si morfologia celulelor albe din sange.

Tratamentul:

Nu exista un tratament specific pentru mononucleoza. Antibioticele nu sunt folositoare pentru ca nu sunt eficiente in infectiile virale. Tratamentul consta in principal in hidratare adecvata si odihna la pat.

Infectiile secundare, precum faringita streptococica sau siznuzita, ce pot complica o mononucleoza, sunt tratate cu ajutorul antibioticelor.

Un articol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
28 Octombrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.