Setari Cookie-uri

Ganglionii limfatici mariti

Ganglionii limfatici sunt componente importante ale sistemului imunitar, plasati de-a lungul vaselor limfatice, avand rol esential in apararea organismului.

Ganglionii limfatici sunt componente importante ale sistemului imunitar, plasati de-a lungul vaselor limfatice, avand rol esential in apararea organismului.

ganglioni limfatici

Sursa foto: Pixabay.com

Ce sunt ganglionii limfatici

Nodulii sau ganglionii limfatici sunt corpusculi de mici dimensiuni, de forma rotunda sau ovala, de consistenta moale, acoperiti la exterior de o capsula formata din tesut conjunctiv. In interiorul ganglionilor au loc procese importante ale imunitatii pentru ca aici se gasesc anumite tipuri de celule ale sistemului imunitar, in special limfocite ce produc anticorpi si macrofage ce distrug germenii care au patruns in organism.

In corp se gasesc in jur de 600 de ganglioni limfatici, unii asezati profund, in jurul unor organe sau vase de sange, altii plasati superficial, imediat sub piele. In mod normal, nici macar cei superficiali nu sunt vizibili sau palpabili, lucru care se intampla doar cand ganglionii sunt umflati si mariti de volum datorita unei afectiuni.

Ganglionii superficiali sunt concentrati in anumite zone ale organismului: la nivelul capului si gatului (in jurul pavilionului urechii, sub mandibula, laterocervicali, supraclaviculari etc), in axile, in regiunea inghinala. Sunt uniti intre ei printr-o retea de vase limfatice si au drept scop filtrarea sangelui si supravegherea imunologica a regiunilor respective.

Ganglioni limfatici mariti: care sunt cauzele ?

Marirea de volum a unui ganglion poarta numele de adenopatie. In afara de cresterea dimensiunilor, intr-o adenopatie pot fi modificate si alte caracteristici ale nodulilor limfatici, precum consistenta, forma, mobilitatea etc, in functie de boala care a produs-o.

Exista numeroase cauze pentru care un ganglion se poate mari. In general, nodulii limfatici cresc in volum atunci cand se activeaza in urma unei infectii, inflamatii sau in cancer.

Cauze infectioase:

Infectiile reprezinta cea mai frecventa cauza de adenopatie. Ele pot fi virale, bacteriene, fungice sau parazitare. Cele mai intalnite afectiuni infectioase ce se asociaza cu adenopatia sunt infectiile faringiene streptococice, oreionul, rujeola, otitele, abcesele dentare, mononucleoza, plagile infectate. Alte infectii ce provoaca adenopatie sunt tuberculoza, unele boli cu transmitere sexuala (sifilisul), toxoplasmoza etc.

Cauze inflamatorii:

Anumite boli cu substrat imunologic pot fi cauze de adenopatie. Se intampla in lupus, artrita reumatoida, SIDA, sensibilitate la anumite medicamente.

Vizionare placuta


Kudika
2 Decembrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.