Setari Cookie-uri

Ganglionii limfatici mariti

Ganglionii limfatici sunt componente importante ale sistemului imunitar, plasati de-a lungul vaselor limfatice, avand rol esential in apararea organismului.

Cancerul:

Multe tipuri de cancer pot produce adenopatii. Pot fi cancere care isi au originea in ganglionii limfatici sau in celulele sangvine, precum limfoamele sau leucemiile sau cancere ale unor organe care dau metastaze responsabile de marirea ganglionilor regionali. De exemplu, cancerul de san poate produce adenopatie axilara atunci cand apar metastazele, iar cancerul pulmonar poate metastaza in ganglionii din jurul claviculei.

Cum se recunoaste o adenopatie?

Simptomele adenopatiilor sunt foarte variate. O persoana poate fi complet asimptomatica, situatie in care doar un examen clinic efectuat de medic poate identifica ganglionii afectati. Uneori, ganglionii pot fi foarte durerosi, de dimensiuni foarte mari si usor palpabili.

Importante in stabilirea cauzei adenopatiei sunt celelalte semne si simptome cu care boala de baza evolueaza. De exemplu, febra, transpiratiile nocturne, pierderea in greutate su semnele locale de infectie pot fi relevante in stabilirea cauzei adenopatiei.

Alaturi de semnele clinice, medicul poate indica anumite analize sau explorari imagistice pentru a pune diagnosticul. Aceste analize pot fi teste de sange, radiografii, CT, punctia unui glanglion sau biopsia ganglionara. Uneori nu se poate preciza cauza adenopatiei.

Tratament ganglioni limfatici

Tratamentul adenopatiei consta in tratarea bolii de baza, care este, de altfel, cauza mariri in volum a ganglionilor. Infectiile sunt tratate cu antibiotice, antiinflamatoare, antipiretice; bolile imunologice au terapii specifice iar tratamentul cancerului va implica rezectie chirurgicala, chimioterapie sau radioterapie, in functie de tipul neoplaziei.

Cand trebuie sa te prezinti la medic:

De regula, adenopatia se remite dupa vindecarea bolii de baza. Cum cea mai frecventa cauza de adenopatie este infectia, odata cu tratarea sa ar trebui sa dispara si nodulii limfatici. Este recomandat sa consulti medicul daca adenopatia se instaleaza fara o cauza aparenta, continua sa se mareasca, este insotita de pierdere in greutate si febra, ganglionii sunt tari si imobili, sunt durerosi iar tegumentul din zona respectiva este rosu.

Vizionare placuta


Kudika
2 Decembrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.