Sarbatorile vin insotite de bucurie, de nerabdarea revederii celor dragi si de gasirea cadourilor sub brad. Insa totodata pregatirile de sarbatoare ne provoaca un anumit stres, agitatia, emotiile precum si timpul pirdut in cautarea darurilor ne epuizeaza. Acum este momentul aparitiei unor boli ce au motiv declansator stresul.

O primavara luminoasa cu cea mai recenta inovatie marca Eucerin

Vitiligo este o boala dermatologica in care pielea pierde melenina – pigmentul care da culoare tegumentului, parului si ochilor. Vitiligo apare atunci cand celulele din piele numite melanocite sunt distruse sau nu mai produc melanina, conducand la aparitia unor pete albe, decolorate, de forma neregulata, ce se extind progresiv.

Boala afecteaza ambele sexe si toate rasele, insa este mai vizibila si mai desfiguranta la persoanele cu ten inchis la culoare. Vitiligo debuteaza printr-o mica zona depigmentata care ulterior se extinde si devine din ce in ce mai mare.

Nu exista un tratament curativ pentru vitiligo. Scopul terapiei este de a stopa sau incetini progresia pierderii de pigment si de a redea intr-o mica masura culoarea naturala a pielii.


Simptomele:

Principalul semn al acestei boli este pierderea de pigment urmata de decolorare in zonele respective de tegument. La aceasta se mai pot adauga albirea prematura a parului de pe scalp, gene, sprancene, barba, decolorarea mucoaselor (mucoasa bucala), decolorarea stratului pigmentar al retinei.

Desi orice parte a acorpului poate fi afectata de vitiligo, depigmentarea apare prima data pe zonele de piele expuse la soare, precum mainile, picioarele, bratele, fata. Boala poate debuta la orice varsta, cel mai frecvent intre decadele a doua si a treia.

Exista trei forme de depigmentare in vitiligo:
• Focala – depigmentarea este limitata la una sau cateva zone de pe corp;
• Segmentara – daor o parte a corpului este afectata de pierderea culorii;
• Generalizata – pierderea de pigment este raspandita pe toata suprafata corpului.

Evolutia naturala a acestei boli nu se cunoste prea bine si este greu de precizat care va fi cursul bolii. Uneori formarea petelor se opreste fata niciun tratament, in alte cazuri, mai grave, pierderea de pigment poate cuprinde aproape intreaga suprafata a corpului.

Cauzele:

Depigmentarea pielii - suvenir neplacut din vacanta
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: