Setari Cookie-uri

Sarbatori, stres si o boala dermatologica

Sarbatorile vin insotite de bucurie, de nerabdarea revederii celor dragi si de gasirea cadourilor sub brad. Insa totodata pregatirile de sarbatoare ne provoaca un anumit stres, agitatia, emotiile precum si timpul pirdut in cautarea darurilor ne epuizeaza. Acum este momentul aparitiei unor boli ce au motiv declansator stresul.

Vitiligo apare atunci cand melanina – pigmentul inchis din epiderm care da tonurile normale ale pielii – este distrus sau nu mai este produs. Nu se stie exact ce conduce la acest fapt. Medicii si cercetatorii au multiple teorii care incearca sa explice aparitia acestei boli. Unii sunt de parere ca boala este una autoimuna, altii cred ca ereditatea joaca un rol important sau ca stresul psihic si emotional poate declansa boala. Au fost emise ipoteze privind etiologia endocrinologica sau metabolica a a cestei boli.

Diagnosticul:

Pentru a stabili diagnosticul de vitiligo medicul va cerceta istoricul medical, in special istoricul familial de vitiligo. Alti factori importanti in istoricul medical cuprind prezenta unei arsuri solare sau a unei traume a pielii in locul aparitiei depigmentarii, in ultimele doua- trei luni de la debutul afectiunii, albirea prematura a parului (inainte de 35 de ani), stresul psihic sau prezenta altor afectiuni, existenta unor cazuri de boli autoimuni in familie, sau o sensibilitate marita a pielii la soare.

Citește și:

In stabilirea diagnosticului pot fi utile biopsia de piele, testele de sange, examinarea tiroidei, examinarea ochiului (pentru uveita), depistarea anticorpilor antinucleari (pentru a stabili natura autoimuna a afectiunii).

Tratamentul:

In majoritatea cazurilor, tratamentul medical pentru vitiligo nu se dovedeste necesar. Autoingrijirea prin aplicarea cremelor de protectie solara si estomparea petelor cu ajutorul produselor cosmetice, poate fi suficienta pentru imbunatatirea infatisarii si prevenirea agravarii. Pentru persoanele cu piele deschisa, evitarea bronzatului face ca zonele depigmentate sa fie aproape imposibil de observat.

Tratamentul medical al vitiligo urmareste uniformizarea culorii pielii, fie prin restabilirea tonurilor naturale (a pigmentului), fie prin distrugerea culorii ramase. Tratamentul depinde de numarul de zone depigmentate si de suprafata afectata. Se bazeaza pe utilizarea corticoterapiei ce contribuie la repigmentarea pielii, a fotochimioterapiei prin metoda PUVA (asociaza administrarea medicamentului psoralen pe cale orala sau prin aplicare topica si radiatiile ultraviolete UVA) sau a fototerapiei cu UVB de banda larga.

Citește și:

Daca vitiligo afecteaza peste 50% din suprafata corpului se poate lua in calcul depigmentarea cu ajutorul hidrochinonei aplicate pe portiunile pigmentate ale pielii, pentru a obtine un aspect uniform al pielii.

In cazurile grave, in special cele in care se observa depigmentarea parului, se pot efectua grefe de piele sau un transplant de melanocite.

Un articol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
22 Decembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.