Frisonul este un raspuns reflex ce consta in contractii repetate ale muschilor scheletici si a celor din jurul organelor vitale, prin care organismul urmareste sa-si creasca temperatura. Centrul nervos care declanseaza frisonul se gaseste intr-o portiune a creierului numita hipotalamus. Acest centru nervos este in mod normal inhibat de stimulul de la centrul termoreglarii si activat de stimuli din piele ce produc senzatia de frig. Atunci cand temperatura normala a corpului scade cu o fractiune, acest centru se activeaza si transmite comenzi catre muschi, pentru a produce caldura.

Foto: seze66, Shutterstock Frisonul apare si in situatii patologice, insotind de obicei o febra inalta. In aceasta situatie, frisonul apare desi temperatura corporala este crescuta si semnifica prezenta unei infectii in sange. Frisonul asociat febrei reprezinta un semn de agravare a unei infectii, pentru ca marcheaza diseminarea germenilor in sange, de la focarul initial (sepsis, septicemie). In aceste conditii frisonul se asociaza cu febra inalta, dureri de cap, dureri musculare, stare generala alterata.

Frisonul poate aparea dupa o interventie chirurgicala si poarta numele de frison post-chirurgical. Frisonul trebuie diferentiat de alte forme asemanatoare precum tremuraturile, spasmele, fibrilatiile musculare, convulsiile etc.

Frisonul poate fi simptomul unor afectiuni severe, de aceea, atunci cand se asociaza cu alte semne (febra, de cele mai multe ori), trebuie consultat medicul.

Exista anumite medicamente sau asocieri de medicamente care au printre efecte adverse frisonul. Din acest motiv, trebuie informat medicul cu privire la tratamentul urmat.

Cele mai frecvente cauze de frison Bolile infectioase

Gripa, infectiile ginecologice, infectiile urinare, infectiile respiratorii precum pneumonia, bronsita. In aceste cazuri frisonul este insotit de febra mare, dureri musculare, dureri de cap.

Diabetul

Diabeticii sunt predispusi la infectii, iar frisoanele pot aparea in prezenta unei rani care nu se vindeca.

Malaria sau febra tifoida

Aceste boli, contractate in cursul unei calatorii in strainatate, se manifesta prin frisoane si febra.

Intoxicatia cu droguri

O intoxicatie cu heroina, cocaina sau un alt drog va provoca frisoane si febra, dar si diminuarea starii de constienta, agitatie in tot corpul si convulsii.

Tratamentul frisonului are la baza vindecarea afectiunii de fond. Tratamentul poate fi patogenic, de exemplu administrarea antibioticelor intr-o infectie si simptomatic. Tratamentul simptomelor cuprinde masuri pentru scaderea febrei, analgezice pentru calmarea durerii, hidratarea corespunzatoare.

Un articol de Ciprian Chitu

Foto prima pagina: Karramba Productions, Shutterstock

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: