Sindromul Raynaud este o afectiune a arterelor periferice caracterizata prin modificarea succesiva a culorii degetelor mainii si mai rar piciorului, de la paloare (degetele albe) la cianoza (violet), urmata de hiperemie (roseata). Acesta reactie trifazica este declansata de spasmul arterelor de la nivelul mainii, degetele fiind lipsite de aport de oxigen, de unde si aparitia palorii si apoi a cianozei. Inlaturarea spasmului si reluarea fluxului sangvin catre tesuturi, produce hiperemia si coloratia rosie a degetelor.

Tot ce trebuie sa stii despre lupus, boala autoimuna care iti poate pune viata in pericol

Sindromul Raynaud apare mult mai frecvent la femei decat la barbati. Sunt afectate in special femeile tinere si persoanele care traiesc in climate reci, acesta afectiune fiind un exemplu clasic de boala influentata de temperatura. Expunerea la frig face ca vasele de la nivelul mainii sa se contracte iar reactia vasomotorie exagerata produce manifestarile specifice acestei boli.

Cauzele sindromului Raynaud:

Sindromul Raynaud poate fi o entitate de sine statatoare, fara o cauza particulara, in acest caz purtand numele de boala Raynaud sau sindrom Raynaud primar. Apare simetric, declansat de temperaturi scazute, stres, emotii puternice, dureaza cateva minute si nu este insotit de tulburari trofice. Este specific femeilor tinere si poate fi mostenit.

Sindromul Raynaud secundar este asociat unor afectiuni cu substrat autoimun. Este mai putin intalnit decat boala Raynaud si apare in la varste mai inaintate, in jur de 40 de ani. Este o tulburare mai severa si poate fi primul semn al unei boli autoimune. Cauze de sindrom Raynaud secundar sunt: sclerodermia, lupusul, artrita reumatoida, sindromul Sjogren, alte boli vasculare. Mai poate fi produs de traumatisme repetate care lezeaza inervatia arterelor de la nivelul mainilor, poate sa apara in cadrul sindromului de tunel carpian tot prin afectarea nervoasa. Poate fi indus de fumat prin vasoconstrictie sau de anumite medicamente ca beta blocantii, ergotamine, medicamente ce contin estrogen etc.

Semnele si simptomele sindromului Raynaud:

Pe langa modificarile succesive de culoare ale degetelor descrise mai sus, declansate de reactia vasomotorie, in sindromul Raynaud mainile si picioarele sunt reci si episodul de spasm vascular este de obicei insotit de durere.

Uneori episodul vasospastic cuprinde doar unul sau doua degete. Nu este obligatoriu ca aceleasi degete sa fie afectate de fiecare data. Desi mainile sunt de cele mai multe ori sediul sindromului Raynaud, acesta se poate manifesta si in alte zone din corp precum, degetele de la picioare, nasul, buzele, urechile etc.

Totul despre poliartrita reumatoida: cat de de periculoasa poate fi aceasta boala autoimuna
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: