Setari Cookie-uri

Sindrom antifosfolipidic - risc de infarct si accident vascular

Sindromul antifosfolipidic este o afectiune in care organismul produce anticorpi impotriva unor proteine din sange care au rol in modularea coagularii. Tulburarea se manifesta prin aparitia trombozelor in artere sau vene si a altor probleme amenintatoare de viata.

Sindromul antifosfolipidic este o afectiune in care organismul produce anticorpi impotriva unor proteine din sange care au rol in modularea coagularii. Tulburarea se manifesta prin aparitia trombozelor in artere sau vene si a altor probleme amenintatoare de viata.

Sindromul antifosfolipidic poate fi cauza formari trombilor in venele mari ale picioarelor si uneori in cele ale bratelor, afectiune cunoscuta sub numele de tromboza venoasa profunda. Membrul afectat este umflat si dureros si exista riscul ca trombii formati sa se fragmenteze si sa ajunga prin sange la plamani, conditie cunoscuta ca trombembolism pulmonar, uneori fatala.

Trombozele se pot forma si in alte organe, manifestarile depinzand de organul afectat, de marimea si localizarea trombului. De exemplu, un tromb care obstrueaza o artera din creier afecteaza fluxul sangvin cerebral si conduce la accident vascular. Un tromb la nivelul rinichiului poate produce insuficienta renala.

Citește și:

La femeile gravide, sindromul antifosfolipidic poate fi cauza de avort sau moarte intrauterina a fatului.

Sindromul apare mai frecvent la persoane, mai ales femei, cu alte afectiuni autoimune, precum lupusul. Nu exista un tratament curativ, insa medicatia poate preveni formarea trombilor si aparitia complicatiilor.

Exista doua forme de sindrom antifosfolipidic:
• Primar, in lipsa unei boli autoimune;
• Secundar, aparut in cadrul unei afectiuni autoimune

Cauzele sindromului antifosfolipidic primar nu sunt bine cunoscute. S-au stabilit anumiti factori care se asociaza cu aparitia anticorpilor antifosfolipidici, insa prezenta anticorpilor nu inseamna neaparat si prezenta sindromului. Acesti factori includ infectii cu HIV, virusul hepatitic C, sifilis, medicamente precum hidralazina, naticonvulsivante, predispozitia genetica.

Citește și:

Simptomele:

Simptomele sindromului antifosfolipidic sunt consecinta formari trombilor in arterele si venele din diferita parti ale corpului. Aparitia trombilor este urmata de scaderea sau anularea fluxului sangvin in organul respectiv si privarea celulelor de oxigen.

In functie de localizarea trombilor pot aparea o serie de manifestari clinice:
• Vene si arterele membrelor – apare durere, amorteli, parestezii ale mainilor si picioarelor, ulcere de gamba; daca fluxul sangvin este in totalitate suspendat pot aparea necroze dincolo de tromboza.
• Arterele coronare – angina pectorala sau infarct miocardic;
• Vasele tegumentului – pot aparea echimoze dureroase (purpura) sau o afectiunea numita livedo reticularis;
• Vasele de sange din creier – migrene, convulsii, accidente vasculare cerebrale;
• In sarcina – apar microinfarctizari ale placentei, nasteri premature, moarte intrauterina, avorturi

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
11 Februarie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.