Setari Cookie-uri

Sindrom antifosfolipidic - risc de infarct si accident vascular

Sindromul antifosfolipidic este o afectiune in care organismul produce anticorpi impotriva unor proteine din sange care au rol in modularea coagularii. Tulburarea se manifesta prin aparitia trombozelor in artere sau vene si a altor probleme amenintatoare de viata.

Diagnostic:

Diagnosticul sindromului antifosfolipidic se bazeaza pe semnele clinice si pe o serie de teste de laborator. Suspiciunea de sindrom antifosfolipidic se ridica atunci cand la o persoana apar tromboze cu diferite localizari in lipsa altor cauze precum efectiuni ale sangelui sau alte boli de fond. Diagnosticul de certitudine se pune prin determinarea antcorpilor antifosfolipidici sau anticardiolipinici. Pentru confirmarea diagnosticului de sindrom antifosfolipidic, anticorpii trebuie sa fie prezenti in sange la cel putin doua testari, la un interval de 12 saptamani.

Tratamentul sindromului antifosfolipidic:

Tratamentul variaza de la o persoana la alta, in functie simptomatologie si de afectiunile asociate. Pentru a reduce riscul formarii trombilor, persoanele cu sindrom antifosfolipidic pot primi doze mici, zilnice, de aspirina. Daca s-au descoperit trombi in diferite teritorii, se initiaza tratament anticoagulant, cu heparina fractionata si anticoagulante orale.

Citește și:

Un articol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
11 Februarie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.