Setari Cookie-uri

Interventii chirurgicale pe coloana cu risc de infectie zero!

Interventiile chirurgicale datorate durerilor coloanei lombare afecteaza starea generala de sanatate. Metodele chirurgicale traditionale care constau in operatie deschisa, favorizeaza conditiile pentru sindrom postlaminectomie, fibroza epidurala si atrofiere musculara. Datorita acestui lucru a existat tendinta de a folosi proceduri care afecteaza cat mai putin starea generala de sanatate a pacientului. Tehnologiile minim invazive aplicate pe coloana vertebrala imbunatatesc starea de confort prin scaderea durerii postoperatorii si a efectului asupra starii de sanatate. Chirurgia minim invaziva aplicata coloanei vertebrale evolueaza pana la obtinerea maximului de beneficii si a unei rate minime de complicatii postoperatorii. Ea se bazeaza pe tehnici endoscopice.

DYNABOLT

Este o procedura chirurgicala minim invaziva recomandata pacientilor cu spondilolistezis. Fixarea consta in introducerea unor suruburi in pediculii celor doua vertebre deplasate anterior/posterior una fata de cealalta. Intre suruburile care se afla de aceeasi parte a vertebrei, se monteaza o placuta care creeaza o punte intre aceste suruburi, apoi se reduce alunecarea cu ajutorul unui dispozitiv care tractioneaza vertebra deplasata si o realiniaza.

Spre deosebire de chirurgia clasica care presupune o incizie larga, scheledizarea musculaturii de pe coloana vertebrala osoasa si introducerea suruburilor transpedicular, ’’legarea’’ lor prin placute si reducerea listezisului, fixarea dinamica cu ajutorul dispozitivului silverbolt (dynalbolt), presupune incizii mici la tegument (max. 2cm) prin care se introduc suruburile transpedicular sub control radiologic.
Sub piele se practica incizia musculaturii cu ajutorul unui dispozitiv fixat axial pe suruburi si care contine in grosimea sa bisturiul si ulterior placuta care se monteaza intre cele doua suruburi. Urmeaza tractionarea vertebrei alunecate, pana revine in pozitia corecta si “includerea” placutei in suruburi.
Procedura se efectueaza sub anestezie generala, dar nu necesita imobilizare la pat ulterioara procedurii.

Citește și:

INVESTIGATIILE NECESARE PENTRU REALIZAREA UNEI INTERVENTII CHIRURGICALE MINIM INVAZIVE SUNT :

1. RMN
2. HEMOLEUCOGRAMA
3. COAGULOGRAMA
4. GLICEMIE
5. EKG
6. RADIOGRAFIE PULMONARA
7. DETERMINARI PENTRU : HIV, VHC (hepatita C), VHB (hepatita B)

VA RUGAM SA VA AMINTITI CA:
1. Rata de succes a operatiei este de 70-80%.
2. Perioada de imbunatatire a starii pacientului dureaza de la 1 saptamana pana la 2-3 luni, cu o evolutie oscilanta in aceasta perioada.

RECOMANDARI:
1. Odihna timp de 14 zile.
2. Revenirea la consultatie dupa 3 luni sau oricand, in cazul in care durerea persista.
3. Tratament conform retetei.
4. Concediu medical pentru 2 saptamani.

Explicatii si recomandari facute de Prof.Dr.specialist in chirurgie ortopedica de coloana, Reuven Gepstein.

Vizionare placuta


Kudika
1 Iunie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.