Setari Cookie-uri

Primul CREIER obtinut in laborator din CELULE STEM

Cercetatorii din Austria au reusit sa creeze in laborator un „creier in miniatura”

Comunicat de presa

Obtinerea primului “creier miniatural” cu ajutorul celulelor stem ar putea duce la intelegerea si tratarea schizofreniei si autismului

Acest succes ar putea ajuta la intelegerea cauzelor responsabile de aparitia unor afectiuni precum schizofrenia sau autismul si la tratarea acestora;

Creier miniatural din celule stem

O echipa de cercetatori de la Institutul de Biotehnologie Moleculara al Academiei Austriece de Stiinte (IBMA), condusa de doctorii Juergen Knoblich si Madeline Lancaster, a reusit sa obtina cu ajutorul celulelor stem, un creier miniatural in laborator si sustin, ca acest succes ar putea conduce la o mai buna intelegere a dezvoltarii creierul uman si a cauzelor responsabile de aparitia unor afectiuni precum schizofrenia sau autismul, potrivit unei stiri publicate pe site-ul IBMA.

Citește și:

creier artificial in laborator din celule stem

Pornind de la celule stem umane, cercetatorii au reusit sa reproduca primele etape de dezvoltare a creierului, obtinand in premiera, in conditii de laborator, replici miniaturale tridimensionale denumite “organoide cerebrale”. Acestea ar putea constitui un „model biologic” de nepretuit pentru intelegerea aparitiei unor boli si pentru testarea de noi tratamente.

Microcefalia a fost prima afectiune pentru care cercetatorii au aplicat procedeul de obtinere a “organoidelor cerebrale”, tulburarile de dezvoltare constatate pe “modelul biologic”, putand explica reducerea in dimensiuni a circumferintei capului caracteristica acesteia.

Aplicand aceeasi procedura, in viitor, s-ar putea obtine “modele biologice” caracteristice mai multor afectiuni, precum autismul sau schizofrenia, numai acestea afectand milioane de oameni la nivel mondial.

Citește și:

"Desi oficial, in tara noastra, nu exista o statistica privind numarul persoanelor care sufera de autism, se pare ca, la circa sapte ore, in Romania se naste un copil care sufera de o tulburare din spectrul autist, care, odata ce implineste 18 ani, nu mai primeste ajutor din partea statului. Un astfel de rezultat promitator in cercetarile din domeniul celulelor stem poate oferi speranta parintilor acestor copii. Noi ii sfatuim pe viitori parinti sa gandeasca in perspectiva si sa aleaga o banca de celule stem, membra ARBACS, pentru recoltarea acestor celule din cordon ombilical la nastere", a declarat Dr. Tudor Panu, presedintele ARBACS.

Businessman drawing a brain photo@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
1 Octombrie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.