Setari Cookie-uri

Somn usor… dereglat

Daca ai vazut filmul "Insomnia", cu Al Pacino in rolul principal, ai aflat ce repercusiuni poate avea in timp relativ scurt neputinta de a dormi. Lipsa sau tulburarea nevoii de somn este un fenomen comun, cu cauze diverse. Poate fi vorba despre hiperactivitatea glandei tiroide, diabet, consum excesiv de cofeina sau spasme musculare puternice, insa s-a estimat ca la baza celor mai multe cazuri stau factori psihologici.

Tratamentul consta in reducerea cauzelor psihologice, insa se pot administra si pilule, intre care tranchilizantele sunt mai eficiente decat barbituricele, de pilda. Totusi nu se recomanda uzul lor pe termen lung.

Visele

Desi nu intotdeauna ne amintim, cu totii visam in timpul somnului. Emotiile si sentimentele pe care le acumulam de-a lungul timpului sunt mai mult sau mai putin intense si se manifesta ca atare si in timp ce dormim.

Expertii au stabilit cinci etape de evolutie a somnului:

1) primele 5-7 minute reprezinta starea de somnolenta din care putem fi foarte usor treziti;

2) urmeaza stadiul in care ne petrecem cam 50% din toata durata somnului si in care reactionam greu la factori perturbatori;

3) si 4) sunt etapele somnulului profund (“ocazia de actiune” a somnambulilor), in care functiile organismului isi reduc intensitatea;

5) REM (Rapid Eye Movement) este momentul propriu-zis al visului, impartit la randul sau in trei intervale care apar intr-o noapte la fiecare una-doua ore. Acum, muschii principali ai corpului sunt paralizati, mai putin cei ai fetei si ai degetelor.

In timpul somnului puterea fizica a unui om sporeste considerabil, in sensul ca daca ar actiona conform cosmarurilor, de pilda, ar face-o fara limitele impuse de constiinta. Probabil ca reactiile lui s-ar repercuta puternic in jur in cazul in care organismul nu “s-ar asigura” oarecum prin paralizie. Freud a dedicat capitole intregi studiului sau efectuat pentru a descifra simbolurile visului, dar, desi treptat s-au facut numeroase descoperiri in acest sens, in fapt, ramane un fenomen imposibil de explicat in intregime.

Somn usor!


Organismul nostru are nevoie de “reincarcarea” in mod regulat a energiei pe care o consuma zilnic, iar somnul este perioada potrivita pentru acest lucru. In fond, de asta depinde nivelul performantelor pe orice plan.

In medie sunt necesare intre 5 si 9 ore de somn in fiecare noapte. Pentru a putea dormi linistita, ai nevoie de stabilirea unei rutine. Incearca sa te culci mereu la aceeasi ora, pentru ca ceasul tau biologic sa functioneze conform unui ritm stabil. In general, e bine sa dormi si sa te trezesti imediat ce simti nevoia sa faci asta. Starea de “atarnare” nu face decat sa contribuie la dereglarea programului de somn.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
20 Iulie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.