Setari Cookie-uri

7 tipsuri eficiente de a preveni candidoza

Candidoza este o afectiune cu care se confrunta toate femeile la un moment dat in viata, aparand indiferent de varsta si de viata sexuala, putand fi prezenta chiar si la fete in adolescenta inca virgine.

Candidoza este o afectiune cu care se confrunta toate femeile la un moment dat in viata, aparand indiferent de varsta si de viata sexuala, putand fi prezenta chiar si la adolescentele inca virgine.

Aceasta frecventa mare a candidozei se explica prin facotrii numerosi care duc la aparitia acesteia.

candida albicans Ce este candidoza?

Candidoza este produsa de inmultirea excesiva a unei ciuperci numita Candida albicans. Flora normala a vaginului cuprinde numeroase microorganisme, printre care si acest fung – Candida albicans. Aceasta flora ajuta vaginul in functia sa de autocuratare prin mentinerea unui pH acid care nu permite dezvoltarea bacteriilor patogene. De asemenea prin secretiile continue si scurgerea acestora vaginul se curata in mod continuu.

Microorganisemele florei vaginale traiesc intr-un echilibru favorabil, astfel incat isi indeplinesc functia si se “sustin” reciproc. In cazul unor perturbari care afecteaza unul sau mai multe din aceste microorganisme se produce un dezechilibru si unele microorganisme se dezvolta mai mult decat altele. Asa se intampla si atunci cand flora vaginala este afectata si Candida albicans incepe sa se inmulteasca excesiv, invadand mediul de viata al celorlatate organisme – situatie patologica pe care o numim candidoza.

Care sunt cauzele care duc la candidoza?

Cauzele sunt multple si pot fi legate atat de stil de viata, cat si de latura sexuala:
- folosirea prezervativelor cu spermicide, insa doar unele femei sunt sensibile la spermicide, asadar fiecare femeie reactioneaza in modul sau porpiu;
- alimentatia inadecvata, bogata in grasimi si zaharuri si saraca in fructe, legume si lactate;
- schimbarea partenerului sexual;
- purtarea lenjeriei intime din materiale sintetice si a slipilor tanga;
- anumite medicamente ataca flora vaginala, cum sunt unele antibiotice;
- tulburari hormonale etc.

Sfaturi pentru a preveni aparitia candidozei

Atunci cand schimbati partenerul...


Cand ati avut un partener stabil flora vaginala s-a adaptat florei penieie a acestuia (si barbatii prezinta la suprafata pielii peniene o flora microbiana nepatologica, dar care poate perturba flora vaginala a femeii). Atunci cand schimbati partenerul, noul barbat va avea o alta flora peniana iar vaginului ii trebuie un timp de adaptare, fiind vulnerabil si putand aparea candidoza. De aceea se recomanda ca de fiecare data cand schimbati partenerul, chiar daca folositi o alta metoda contraceptiva (contraceptia orala de exemplu), sa folositi prezervativul o perioada. Astfel preveniti candidoza, dar si bolile cu transmitere sexuala.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
20 Septembrie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.