Setari Cookie-uri

6 Semne premonitorii pentru rana pe col

Colul uterin reprezinta un canal ingust care face legatura intre vagin si uter. Acesta prezinta o mucoasa cu celule specializate care secreta un mucus cu consistenta influentata de hormonii sexuali si de fazele ciclului menstrual - glera cervicala. Colul uterin se mai numeste si cervix.

Colul uterin reprezinta un canal ingust care face legatura intre vagin si uter. Acesta prezinta o mucoasa cu celule specializate care secreta un mucus cu consistenta influentata de hormonii sexuali si de fazele ciclului menstrual – glera cervicala. Colul uterin se mai numeste si cervix.

Inflamatia colului uterin poarta numele de cervicita. Pentru ca in cele mai multe situatii cervicitele sunt secundare unei inflamatii vaginale, medicii prefera sa le numeasca colpite, adica inflamatii cervico-vaginale. Atunci cand colpitele sau cervicitele se cronicizeaza (cervicita cronica) se spune ca femeia respectiva prezinta “rana pe col”.

Principalele cauze ale cervicitelor sunt infectiile vaginale in antecedente, contacte sexuale violente, purtarea tampoanelor, interventii la nivelul colului (sarcini, avorturi etc.).

Citește și:

Semne si simptome care te anunta ca ai rana pe col

Semne si simptome care te anunta ca ai rana pe col

Leucoreea

Principalul simptom al ranii pe col este leucoreea. Femeia are o scurgere vaginala mai abundenta (dar nu foarte abundenta), de culoare usor albicioasa, uneori cu firicele de sange, consistenta mare, poate prezenta sau nu miros modificat, culoarea variaza in functie de tipul infectiei, uneori leucoreea putand fi singurul simptom al ranii pe col. Multe femei nu sesizeaza aceasta leucoree, de aceea este indicat anual testul Babes-Papanicolau si testele de secretii, acestea identifica posibila existenta a ranii pe col, precum si tipul infectiei care a determinat-o.

Dureri pelvine

Daca aveti des dureri de burta in partea de jos a abdomenului, fara a gasi o explicatie pentru simptomatologia voastra, atunci este bine sa va ganditi si la o posibila rana pe col. Inflamatia de la nivelul colului se poate extinde si spre restul organelor genitale interne, provocand dureri importante. Consultati un medic ginecolog pentru certitudine.

Citește și:

Dismenoreea

Durerile si sindromul premenstrual pot avea la baza existenta unei rani pe col. Daca menarha si ciclurile menstruale intiale nu erau dureroase, dar de la o vreme menstruatia a devenit greu suportabila prin multimplele simptome, atunci va puteti gandi la o vaginita, la o rana pe col si chiar la tulburari hormonale. Consultati medicul specialist daca prezentati dismenoree, indiferent daca aceasta este primara sau secundara.

Vizionare placuta


Kudika
5 Aprilie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.