Setari Cookie-uri

6 Cauze ale chisturilor ovariene despre care trebuie sa stii

Chisturile ovariene sunt atat de frecvente incat se considera ca fiecare femeie a avut cel putin un chist pana la varsta de 30 de ani.

*Informatiile din acest articol sunt orientative si nu pot inlocui consultatia medicala.

Chisturile ovariene nu sunt descoperite atat de usor si multe femei nu stiu si nu confirma sa fi avut vreodata chist ovarian pentru ca nu au apucat sa prinda acest diagnostic la o ecografie pelvina. Asadar, prima concluzie este aceea ca majoritatea chisturilor ovariene sunt fiziologice si se resorb de la sine. Cu toate acestea, orice chist ovarian descoperit trebuie investigat caci poate aparea si datorita unor cauze patologice.

chist ovarian

Ce sunt chisturile ovariene?

Chisturile ovariene sunt niste “saculeti” mici care se pot observa in ovar sau pe suprafata acestuia. Pot fi unici sau multipli, uni sau bilaterali.

In marea majoritate a cazurilor, aceste chisturi ovariene apar datorita proceselor fizilogice ale ovulatiei: foliculul ovarian fie nu ovuleaza, fie corpul galben devine chist.

Citește și:

Cum evolueaza chisturile ovariene?

Chisturile ovariene nu trebuie confundate cu sindromul ovarelor polichistice care reprezinta o cu totul alta patologie.

Aceste chisturi pot disparea de la sine in perioada pubertatii sau se pot mari lent, ajungand la dimensiuni mari, chiar peste 10 cm, cazuri in care necesita interventie chirurgicala pentru ca prezinta risc de torsiune sau rupere – situatii ce reprezinta reale urgente medicale.

Mai mult, chisturile ovariene nu sunt intotdeauna simptomatice. De aceea noi va sfatuim in mod frecvent sa faceti alaturi de alte analize anuale si o ecografie abdominala totala la fiecare an, pentru a depista din timp diverse probleme ale caror riscuri pot fi combatute.

Trebuie sa stiti ca aceste chisturi, in special cele foliculare, pot da infertilitate daca sunt multe si daca ovarul obisnuieste sa nu elimine ovulul ci sa mentina foliculul ca si chist, nespart la ovulatie. Aceasta situatie implica proceduri individualizate fiecarei femei, dar sunt sperante mari de rezultate bune si de sarcina.

Marea majoritate a chisturilor ovariene sunt benigne, insa, din pacate, exista si cancere care pot evolua prin chist ovarian. In functie de manifestari, de simptome si de rezultatele unor analize specifice medicul poate orienta diagnosticul astfel incat sa aplice tratamentul corect. Dar sa aflam detaliat care sunt cauzele chisturilor pvariene.

Citește și:

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.