Setari Cookie-uri

6 Cauze ale chisturilor ovariene despre care trebuie sa stii

Chisturile ovariene sunt atat de frecvente incat se considera ca fiecare femeie a avut cel putin un chist pana la varsta de 30 de ani.

Chisturi ovariene cauze

Cauzele fiziologice (chisturile functionale)

Acestea sunt cauzele despre care am discutat mai sus. Atunci cand un folicul ovarian ajunge la maturitate se afla in marginea ovarului, iar sub influenta hormonilor din perioada ovulatiei se rupe si elimina ovulul. Uneori se intampla ca foliculul sa nu se rupa, ramanand astfel ca un mic chist. De asemenea corpul galben (foliculul dupa eliminarea ovulului) se poate inchista si el. Corpul luteal este de fapt ceea ce ramane din folicul dupa ce a eliminat ovulul. Uneori se intampla ca orificiul pe unde a fost eliminat ovulul sa se inchida foarte repede si astfel corpul luteal devine chist.

Aceste chisturi ovariene nu impun masuri de tratament, pot sa dispara de la sine si in cele mai multe cazuri sunt asimptomatice.

Dezechilibrele hormonale

Foliculul maturat elibereaza ovulul la ovulatie sub influenta hormonului luteinizant (LH) secretat de glanda hipofiza care se afla situata la nivelul capului. Atunci cand exista un dezechilibru hormonal foliculul nu mai elibereaza ovulul si devine astfel un chist. Aceste chisturi pot evolua in timp daca dezechilibrele hormonale persista, se pot mari si pot prezenta riscuri importante pentru femeie.

Disfunctiile tiroidei pot de asemenea sa duca la chisturi ovariene. Mai mult, afectiunile tiroidiene stau la baza majoritatii chisturilor ovariene refractare la tratament. Asadar cand aflati ca aveti un chist ovarian, cereti si o ecografie a tiroidei sau investigatii ale glandei tiroida.

Citește și:

chist ovarian

Cauze medicamentoase

Unele medicamente, in special cele care contin hormoni sexuali sintetizati, pot duce la dezvoltarea chisturilor ovariene foliculare sau luteale. De obicei chisturile dispar dupa intreruperea tratamentului. Intrebati medicul ce riscuri poate avea medicatia prescrisa si cititi intotdeauna prospectele medicamentelor pe care le utilizati.

De asemenea femeia care ia in mod repetat anticonceptionale doar cu estrogeni, in detrimentul progesteronului, are sanse ridicate de a face chisturi ovariene. De aceea femeile sunt sfatuite sa ceara intotdeauna parerea medicului inainte de a lua anticonceptionale.

Obezitatea si diabetul

Obezitatea prezinta risc pentru chisturile ovariene, la fel si diabetul zaharat de tip II care in general este favorizat de obezitate. O dieta potrivita sugerata de nutritionist si o slabire leta, dar sanatoasa poate ameliora si problemele ovariene.

Citește și:

Inotul in copilarie

Inotul de performanta inceput in copilarie si dus pana la adolescenta poate da risc de chisturi ovariene pentru fetite. Apa rece, frigul in general pare sa predispuna la aparitia chisturilor ovariene prin dereglari locale ale circulatiei si functiei organelor genitale.

Cauzele maligne

Din pacate unele chisturi ovariene sunt declansate de cancere, cu alte cuvinte aceste chisturi sunt de origine maligna. O buna investigare si diagnosticul precoce cresc real sansa de vindecare sau supravietuire a femeii in cauza. De aceea recomandam ca anual sa faceti si o ecografie abdominala totata, chiar daca nu prezentati niciun simptom.



Va recomandam sa cititi si alte articole pe aceeasi tema:

Ce ar trebui sa stii despre chisturile ovariene
Chistul ovarian – cauza tulburarilor menstruale?
Chisturile ovariene

Citește și:

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.