Setari Cookie-uri

Contraceptia ca factor de risc in cancer- mit sau realitate?

Exista numeroase controverse legate de pilulele contraceptive si riscul crescut de cancer pe care il au, in special pentru femeile care le utilizeaza o perioada indelungata de timp.

Comunicat de presa

anticonceptionale Aceasta metoda contraceptiva a fost dezvoltata in 1955 si a suferit de-a lungul timpului numeroase imbunatatiri, in functie de efectele adverse pe care cercetatorii le-au descoperit. Studiile recente nu demonstreaza in mod cert un risc crescut de cancer, ci semnaleaza favorizarea anumitor tipuri de cancer in anumite situatii, dar si preventia altora.

Contraceptivele orale si cancerul mamar

Un studiu realizat in 1996 la nivel global a descoperit ca femeile care luau pilule anticonceptionale (in special incepand cu perioada adolescentei) aveau un risc putin mai ridicat de a se imbolnavi de cancer mamar. Cu toate acestea, acest risc disparea la un interval de 10 ani dupa ce pacientele renuntau la aceste pastile. Un alt studiu (desfasurat in perioada 1989 – 2010) a depistat ca riscul de cancer la san era favorizat in special de pilula trifazica, prin care dozele de hormoni erau schimbate in trei etape pe perioada unui ciclu menstrual.

Citește și:

,,Nu s-a stabilit inca o legatura directa intre contraceptivele orale si cancerul mamar. De asemenea, compozitia lor s-a schimbat semnificativ in ultimele decenii, avand o concentratie mult mai mica de hormoni (estrogenii au acum o concentratie cu 50% mai mica fata de 1975).’’, explica Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar in radiologie si imagistica medicala si doctor in stiințe medicale, in cadrul Donna Medical Center.

Contraceptivele orale si cancerul ovarian si endometrial

Numeroase studii arata o scadere a riscului de cancer ovarian datorita pilulelor contraceptive. Pentru o perioada de administrare de trei ani, riscul poate scadea cu pana la 30-50% si poate scadea si mai mult daca medicatia continua. De asemenea, chiar si o perioada de sase luni de contraceptive orale poate avea un efect protector impotriva acestui tip de cancer.

Citește și:

Foto@shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
16 Aprilie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.