Setari Cookie-uri

Contraceptia ca factor de risc in cancer- mit sau realitate?

Exista numeroase controverse legate de pilulele contraceptive si riscul crescut de cancer pe care il au, in special pentru femeile care le utilizeaza o perioada indelungata de timp.

Un studiu din anul 2009, realizat pe un esantion de aproximativ 3300 de femei, a subliniat o descoperire importanta: pastila contraceptiva previne cu pana la 50% riscul de cancer ovarian in cazul femeilor care au o mutatie a genelor BRCA1 si BRCA2, responsabile de dezvoltarea de tumori maligne la nivelul ovarelor si sanilor.

Statisticile sunt imbucuratoare si in cazul cancerului endometrial. Prin scaderea ciclurilor ovulatorii, pastilele protejeaza atat ovarele cat si endometrul, iar efectul lor benefic continua cativa ani dupa ce medicatia a fost oprita.

Contraceptivele orale si cancerul de col uterin

Numeroase studii au aratat ca pilulele contraceptive sunt un factor de risc pentru cancerul cervical, dar un studiu mai recent, din anul 2002, a demonstrat ca riscul este de fapt determinat de favorizarea contractarii virusului HPV si nu de imbolnavirea de cancer de col uterin in sine. Hormonii administrati pot determina modificari prin care celulele din aceasta zona sa aiba o reactie de aparare mai scazuta impotriva HPV, care, la randul sau, poate determina dezvoltarea cancerului.

Citește și:

,,Leziunile canceroase de la nivelul cervixului evolueaza lent, pe parcursul mai multor ani si pot fi vindecate complet, daca sunt descoperite in stadiu precoce. De aceea, controalele periodice si screening-ul prin testul Babes Papanicolau sunt esentiale.’’, detaliaza Dr. Elena Claudia Teodorescu.

Contraceptivele orale si cancerul la ficat

Contraceptivele orale au efecte asupra ficatului, iar femeile care iau pilule contraceptive timp indelungat (peste doi ani) pot dezvolta tumori benigne la nivelul ficatului numite adenoame. In majoritatea cazurilor pacienta cu adenom hepatic nu prezinta simptome. Insa, atunci cand adenomul este mare, pacienta poate resimti dureri sub coaste; exista si situatii in care adenomul se poate rupe si provoca hemoragii interne. Pentru depistarea a acestor adenoame, specialistii recomanda evaluarea ecografica periodica a ficatului, cel putin o data pe an.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 Aprilie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.