Setari Cookie-uri

Poveste adevarata despre medici si o femeie care acum poate deveni mama

Este vorba despre o reusita medicala rara, o interventie prin care medicii au reusit sa pastreze intact uterul unei femei care a amanat mult timp operatia tocmai pentru ca isi doarea copii si nu voia sa renunte la uterul sau.

Comunicat de presa

Femeia suferea de un fibrom uterin foarte mare care, la primul diagnostic, ar fi trebuit scos de chirurgi cu tot cu uter, mai exact sa suporte o interventie de histerectomie. Acest lucru nu i-ar mai fi permis femeii sa devina mama. Asa ca a asteptat, desi tumora crestea cu trecerea timpului, a asteptat un moment cand tehnologia medicala sa permita extirparea unui fibrom de proportii impresionante fara a-i afecta uterul.

In urma cu cateva zile a fost efectuata aceasta operatie cu grad inalt de risc, extirparea unui fibrom uterin de 5 kilograme la o pacienta in varsta de 41 de ani, care in urma interventiei a ramas cu organele genitale perfect intacte. Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar Obstetrica – Ginecologie, a reusit alaturi de echipa sa o performanta medicala rara, deoarece o tumora de o asemenea gravitate presupune in mod normal o operatie de histerectomie, adica extirparea intregului uter.

Citește și:

Interventia a durat 2 ore si a decurs fara complicatii, incizia asemanatoare celei din cadrul unei operatii de cezariana realizandu-se transversal in zona pubiana, astfel incat cicatricea va putea fi acoperita fara probleme de lenjeria intima.

Chiar si in cazul unor tumori mai mici, medicii recomanda extirparea intregului uter, ceea ce va presupune ulterior imposibilitatea obtinerii unei sarcini. In cazul de fata, fibromul devenise vizibil la nivelul abdomenului, depasind in inaltime ombilicul cu aproximativ doua degete, si a ajuns la o asemenea dezvoltare deoarece pacienta in varsta de 41 de ani, care nu are copii la momentul actual, a amanat efectuarea operatiei tocmai din dorinta de a fi parinte.

Pregatirea preoperatorie a constat in adminstrarea unui tratament cu scopul de a diminua cat mai mult posibil volumul de sange pierdut in timpul operatiei, care a decurs apoi fara complicatii, astfel incat pacienta a fost externata la trei zile de la interventie. Menstruatia va aparea peste o luna, iar conceperea unui copil va fi posibila in sase luni de la efectuarea operatiei. Bineinteles, exista si o posibilitate destul de mica de recidiva, insa tumora nu va mai ajunge in niciun caz la asemenea dimensiuni”, a declarat Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar Obstetrica – Ginecologie in cadrul Clinicii Fertilia.

Citește și:

Ce este fibromul uterin

Numit si “tumora fibroasa”, “leiomiom” sau “miom”, fibromul uterin este o tumora necancerigena intalnita la femei inainte de aparitia menopauzei, statisticile aratand ca pana la depasirea pragului de 50 de ani, aproximativ 80% dintre ele se confrunta cu aceasta problema.

Happy woman photo@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
21 August 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.