Setari Cookie-uri

Cancerul de col uterin: ce ar trebui sa stii

Desi cancerul de col poate avea mai multe cauze, principalul factor de risc îl reprezinta infectia cu virusul HPV. În functie de tulpina virusului, acesta poate cauza cancer sau poate disparea într-un interval de unu, doi ani.

Daca pacienta se prezinta la timp pentru controale ginecologice periodice, examenul Babes Papanicolau, examenul HPV si colposcopie, virusul poate fi depistat la timp si infectiile pot fi tratate. Romania este inca pe primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea prin cancer de col uterin. Aceasta din cauza lipsei unui program national amplu de controale ginecologice periodice obligatorii si a lipsei de informare.

Infectia cu HPV (Human Papilloma Virus) este cea mai intalnita dintre afectiunile cu transmitere sexuala. Virusul se transmite prin orice tip de contact sexual, care implica atingerea mucoasei vaginale, anale sau bucale, poate fi transmis chiar si atunci cand leziunile nu sunt vizibile. Majoritatea femeilor nu stiu ca sunt purtatoare ale virusului pana nu ajung la un control ginecologic mai amanuntit sau la o colposcopie.

Citește și:

cancer de col uterin

Potrivit Istitutului National de Cancer din SUA, cercetari recente au aratat ca, in orice moment, in lume, 42,5% dintre femei prezinta infectii cu HPV, iar mai mult de jumatate dintre persoanele active sexual au fost infectate cu HPV cel putin o data in viata.

Din cele peste 40 de tulpini HPV existente, tipurile 6 si 11 sunt cele mai des intalnite la infectiile genitale si doar doua dintre acestea sunt generatoare de cancer, mai exact tipurile 16 si 18.

"Infectiile cu HPV pot sa dispara dupa cativa ani, dar la fel de probabil pot sa si persiste. Este important ca pacientele sa stie ca orice infectie cu HPV trebuie tratata, pentru ca altfel exista riscul de a provoca anomalii citologice sau chiar cancerul de col uterin", sustine dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar in radiologie si imagistica medicala si doctor in stiinte medicale, in cadrul Donna Medical Center.

Citește și:

Herpesul genital, un alt virus necrutator

Herpesul sau virusul herpes simplex poate produce infectii genitale, care se manifesta prin vezicule in jurul sau pe organele genitale; pielea din jurul sau de pe organul genital se inflameaza, apare senzatia de prurit si chiar durere. Virusul herpetic se transmite prin contact sexual, chiar si in cazul in care leziunile nu sunt vizibile.

Foto: femeie la medic @Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
1 Ianuarie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.