Setari Cookie-uri

Cancerul de col uterin: ce ar trebui sa stii

Desi cancerul de col poate avea mai multe cauze, principalul factor de risc îl reprezinta infectia cu virusul HPV. În functie de tulpina virusului, acesta poate cauza cancer sau poate disparea într-un interval de unu, doi ani.

Herpesul este recidivant si din pacate este incurabil la ora actuala. Exista insa tratamente antivirale pentru a impiedica o posibila epidemie. Singura solutie disponibila in prezent este vaccinarea anti-herpes, recomandata si de Institutul National de Alergologie si Boli Infectioase.

Colposcopia si prevenirea cancerului de col

Controalele periodice, screening-ul si testul Babes-Papanicolau sunt esentiale in prevenirea cancerului de col uterin si a infectiilor cu HPV. In functie de rezultatele primelor analize, se poate recomanda colposcopia. Aceasta examinare evidentiaza posibilele leziuni sau anomalii ale mucoasei uterine si ajuta la depistarea cancerului de col, printr-o analiza la microscop.

"Colposcopia este esentiala, atat in prevenirea cancerului de col, cat si in urmarirea evolutiei HPV. Dupa orice infectie serioasa, pacienta trebuie sa revina la controale periodice, pentru a preveni reaparitia anomaliilor sau a infectiilor genitale\", adauga dr. Elena Claudia Teodorescu.

Citește și:

Vaccinarea impotriva HPV

Conform ultimelor estimari ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, imunizarea salveaza anual mai mult de trei milioane de vieti in intreaga lume si protejeaza multe alte milioane de persoane de suferinta generata de boli si dizabilitati.

In 2006, U.S. Food and Drug Administration (FDA) a aprobat vaccinul impotriva HPV ca principala modalitate de prevenire a cancerului de col. Studiile lor au aratat ca singurul vaccin existent in lume impotriva HPV, ofera protectie de aproape 100% impotriva tulpinilor 16 si 18 care au riscul cel mai mare de a cauza cancerul de col uterin, dar si impotriva HPV-6 si HPV-11 care produc anomalii genitale.

"Vaccinarea este eficienta doar daca este facuta inaintea contactarii virusului HPV. De aceea, recomand vaccinul tinerelor care nu si-au inceput inca viata sexuala”, explica dr. Elena Claudia Teodorescu.

Citește și:

De asemenea, FDA recomanda realizarea de screeninguri si controale anuale pentru preventia cancerului de col.

Sursa: comunicat de pressa

Vizionare placuta


Kudika
1 Ianuarie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.