Dr. Alina Ion este medic specialist Obstetrica-Ginecologie, cu competenta in Planning Familial, la Centrul Medical MEMORMED, fiind totodata si Expert Kudika. __________

Ce trebuie sa stiti despre

Virusul papiloma uman (HPV) este un virus ce cauzeaza aparitia condiloamelor ( veruci, negi) de la nivelul mucoaselor si tegumentelor atat la femei (col uterin, vagin, vulva, anus, uretra) cat si la barbati (penis, scrot, anus, uretra).

Cum se transmite Virusul papiloma uman (HPV)?

Cel putin 50 % din oamenii activi sexual vor dobandi HPV la un moment al vietii, fiind printre cele mai frecvente cauze de infectie cu transmitere sexuala din lume.

Virusul HPV se transmite pe cale sexuala, prin orice tip de contact cu tegumentele genitale infectate (contact sexual vaginal, oral, anal) sau contact direct cu persoana infectata. O alta cale de transmitere demonstrata, este cea verticala de la mama la fat.

Virusul papiloma uman (HPV) – despre tulpinile cu risc crescut de cancer

HPV reprezinta un grup de virusuri care include peste 100 de tulpini sau tipuri diferite, dintre care majoritatea sunt inofensive. Peste 30 din aceste virusuri se transmit pe cale sexuala si sunt clasificate in tipuri “cu risc scazut” si tipuri “cu risc crescut”.

La femei, tipurile de HPV cu risc oncogen crescut (cum ar fi tulpinile 16, 18, 31 si 45) pot determina modificari la nivelul celulelor cervixului care pot fi vazute la testul Babes- Papanicolau. Aceste modificari pot disparea de la sine, fara tratament. Cu toate acestea, unele dintre aceste modificari pot avansa si pot determina cancerul de col uterin, vulvei, vaginului.

Tipurile HPV “cu risc scazut” ( tulpinile 6 si 11) pot cauza condiloame genitale (vegetatii). Rareori, condiloamele se pot localiza in gura sau in gat dupa un contact sexual oral cu un partener infectat.

Foto: consultatie ginecologica @ Shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: