Setari Cookie-uri

Specialisii avertizeaza: Cum afecteaza varsta fertilitatea

Varsta la care atat femeile din Romania cat si cele din tarile occidentale devin mame a crescut simtitor.

Daca in perioada anilor ’60-’70 cei mai multi bebelusi aveau mame de 20 de ani, in 2010 varsta mamei crescuse deja spre 29 de ani, iar in prezent cele mai multe femei aleg sa devina mame dupa varsta de 35 de ani. Pe langa aceasta problema identificata de-a lungul anilor, 1 din 5 cupluri se confrunta astazi cu infertilitatea, iar aceste statistici se agraveaza si odata cu inaintarea in varsta a femeilor.

Cand identificam problema infertilitatii

Trebuie stiut ca putem vorbi de o posibila problema de fertilitate in cuplu daca dupa un an in care cuplul incearca sa aiba o sarcina, nu obtine niciun rezultat. In cazul celor mai multe cupluri (pana la 85%) sarcina apare in aproximativ un an, bineinteles,daca acestia nu utilizeaza metode de contraceptie si intretin contacte sexuale neprotejate, in perioada fertila, cu regularitate. Frecventa contactului sexual la 2-3 zile in perioada de ovulatie ofera cea mai buna sansa de a concepe.

Citește și:

la ce varsta e bine sa faci copii

Cauze ale infertilitatii

Legat de cauzele acestei probleme tot mai des intalnite in zilele noastre, trebuie mentionat ca infertilitatea este influentata de o serie de factori, atat medicali, cat si non medicali.

Cariera – acest factor, foarte important de altfel, nu este de ordin medical. Multe dintre pacientele noastre au pus pe primul loc cariera, viata profesionala, iar pe plan secund au lasat planurile familiale. Aceasta amanare pe care femeile o fac nu este inteleasa si de natura, iar varsta la care incep sa isi doreasca un copil este mai inaintata decat este indicat din punct de vedere medical. Altfel spus, probabilitatea de a concepe rapid depinde in mod semnificativ de varsta la care ne aflam. Femeile sunt mai fertile intre 20 si 24 de ani. Dat fiind acest lucru, incepe cu siguranta sa dureze mai mult pana cand o femeie ramane insarcinata, daca aceasta are intre 30 si 40 de ani.

Citește și:

Foto: consultanta fertilitate @ Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
17 Martie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.