Setari Cookie-uri

Specialisii avertizeaza: Cum afecteaza varsta fertilitatea

Varsta la care atat femeile din Romania cat si cele din tarile occidentale devin mame a crescut simtitor.

Varsta - are un impact covarsitor asupra femeii din punct de vedere al fertilitatii. Daca in cazul unei femei de 30 de ani doar 20% dintre foliculi (cavitate a ovarului in care se dezvolta un ovul) prezinta mutatii genetice in timp ce restul de 80% sunt sanatoase, in cazul unei femei la 40 de ani procentele se schimba drastic: 90% dintre foliculi prezinta mutatii genetice (lucru ce duce la imposibilitatea de a avea o sarcina si, in final, un copil sanatos), in timp ce numai 10% sunt sanatoase. Astfel, rezervele ovariene incep sa scada semnificativ dupa varsta de 35 de ani.

Deloc de neglijat este si varsta barbatului. Desi stim cu totii ca un barbat este fertil intreaga viata, merita amintit faptul ca, odata cu inaintarea in varsta, scaderea testosteronului se accentueaza, iar sansele de conceptie scad. Mai mult, creste considerabil riscul ca bebelusul sa dezvolte probleme genetice grave. Dupa varsta de 25 de ani, nivelul de testosteron al barbatilor cunoaste scaderi importante, dar niciodata atat de mari ca in cazul hormonilor sexuali ai femeii. Odata cu inaintarea in varsta, volumul, motilitatea si calitatea spermei scad.

Citește și:

Cauze medicale - Cele mai frecvente doua cauze ale infertilitatii la femei sunt problemele de ovulatie si blocajele trompelor uterine, ca urmare a unor infectii. Unele paciente se confrunta cu cu menopauza mai devreme decat in mod normal, iar acest caz ovulatia se opreste inainte de a atinge varsta de 40 de ani. Blocajele trompelor uterine, a doua cea mai frecventa cauza a infertilitatii, pot fi provocate de infectii sau alte conditii medicale. Aceasta afectiune insa, poate fi tratata chirurgical, cu efecte secundare minime datorita tehnologiei medicale foarte avansate. Operatia este pe cale laparoscopica si trebuie efectuata de o echipa medicala special pregatita in tratarea acestor probleme de infertilitate.

Ce este de facut?

Primul si cel mai important pas este diagnosticarea problemei de fertilitate. De aceea, este esential ca un cuplu care intampina dificultati in conceperea unui copil sa se adreseze unui medic specialist in tratarea infertilitatii. In baza unor investigatii medicale amanuntite, acesta poate stabili un plan corect si eficient de tratament, astfel incat pacientele sa reuseasca sa isi indeplineasca dorinta de a avea un copil sanatos.

Citește și:

_______

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate

Aboneaza-te si tu la Newsletterul Healthy pentru a primi si alte informatii din SANATATE. De asemenea iti recomandam sa vizitezi Forumul Healthy.

Vizionare placuta


Kudika
17 Martie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.