Setari Cookie-uri

FIBROMUL uterin: Histerectomie, Miomectomie sau Embolizare?

2 din 4 femei, cu varsta cuprinsa intre 21 si 45 de ani sunt diagnosticate zilnic in tara noastra cu fibrom uterin – o tumora benigna ce se dezvolta in grosimea muschiului uterin!

Comunicat de presa

90% dintre aceste cazuri pot fi tratate minim invaziv prin embolizare insa in prezent, in Romania, doar 2% dintre femei beneficiaza de un astfel de tratament!

2 din 4 femei, cu varsta cuprinsa intre 21 si 45 de ani sunt diagnosticate zilnic in tara noastra cu fibrom uterin – o tumora benigna ce se dezvolta in grosimea muschiului uterin!

Desi embolizarea are potential de tratare a peste 90% dintre cazurile de fibrom uterin, in momentul de fata aceasta metoda terapeutica este practicata in doar 2% din cazuri!

Explicatia este simpla: in Romania se opteaza pentru abordarea clasica in detrimentul chirurgiei laparoscopice deoarece nu avem cadre medicale pregatite in acest sens si nici echipamentele necesare. Acestor doua elemente li se mai adauga si lipsa de comunicare si de informare a pacientului – acesta nestiind de cele mai multe ori de existenta si a altor metode terapeutice mult mai putin invazive si cu posibilitatea mentinerii fertilitatii!

Histerectomie vs. Miomectomie vs. Embolizare

Cu toate acestea, Romania se plaseaza pe primul loc in Europa, prin intermediul Centrelor de Excelenta ARES, ca experienta si numar de cazuri tratate minim invaziv, cu aproximativ 500 de intervenii pe an. Exista un singur alt spital in Europa, in Paris, care se poate compara cu noi.

Histerectomia reprezinta indepartarea pe cale chirurgicala a uterului, fapt ce exclude din start orice posibilitate de sarcina ulterioara a pacientei.

Miomectomia reprezinta inlaturarea chirurgicala a fibromului uterin cu mentinerea uterului. Aceasta nu rezolva insa cazurile de polifibromatoza, fiind imposibila indepartarea tuturor fibroamelor simultan cu reconstruirea uterului astfel incat acesta sa isi pastreze fertilitatea. De asemenea, in cazul miomectomiei rata de recidiva este destul de mare, de 25-60%.

Embolizarea este terapia de prima interventie in fibromatoza uterina deoarece: este minim invaziva, nu presupune anestezie sau incizii, implica o recuperare de cateva zile, o spitalizare de 24 de ore si, poate cel mai important aspect, pastrarea integritatii anatomice si mentinerea functiei reproducatoare.

9 din 10 femei corect informate asupra tuturor optiunilor terapeutice disponibile, opteaza pentru embolizare.

Foto: fibrom uterin - Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
20 Iunie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.