Setari Cookie-uri

FIBROMUL uterin: Histerectomie, Miomectomie sau Embolizare?

2 din 4 femei, cu varsta cuprinsa intre 21 si 45 de ani sunt diagnosticate zilnic in tara noastra cu fibrom uterin – o tumora benigna ce se dezvolta in grosimea muschiului uterin!

Histerectomia, cea mai raspandita metoda terapeutica

In prezent, in Romania, cea mai frecventa metoda terapeutica este histerectomia, interventie chirurgicala clasica ce presupune extirparea uterului. Aceasta este cea mai raspandita desi nu reprezinta cea mai buna solutie ci este cea mai simpla!

Desi in ultimii 10 ani numarul de histerectomii – indepartarea fibromului uterin impruna cu uterul, a scazut constant, pe masura ce pacientele au realizat ca au dreptul la o informare completa si corecta, precum si la propria alegere, histerectomia a ramas inca principala metoda terapeutica, urmata de miomectomie si embolizare.

Cum depistam existenta fibromului uterin?

Depistarea fibromului uterin este posibila uneori si prin control clinic (tuseu vaginal), dar recomandarea este aceea de efectuare a unei ecografii abdominale, transvaginale sau a unui RMN pelvin pentru confirmarea prezentei, numarului, dimensiunilor, pozitiei, si gradului de vascularizatie a formatiunilor.
Nu este indicata efectuarea de CT abdominal - investigatia nu este relevanta in cazul fibromului uterin, iar in plus, doza de radiatii primita in timpul ei nu este una de neglijat.

Unul din patru cazuri de fibrom uterin este simptomatic, manifestandu-se prin sangerari semnificative atat in timpul menstruatiei cat si intre menstre, ce in timp duc la scaderea nivelului de hemoglobina din sange si ulterior chiar la instalarea anemiei.

Infertilitatea este o alta consecinta a netratarii in timp a fibromatozei uterine, precum si presiunea pe organele interne aflate in vecinatatea fibromului, presiune ce provoaca urinari frecvente, constipatie, dureri abdominale sau dureri lombare cu iradieri in membre.

Exista alte optiuni terapeutice?

“Se vorbeste despre tratamentul medicamentos, ca si cura a fibromului uterin; in realitate, tratamentul medicamentos este de regula de natura hormonala si are doar rol adjuvant pentru interventia chirurgicala - miomectomie sau histerectomie. Perioada maxima de administrare a unui astfel de tratament este cuprinsa intre 3 si 6 luni datorita efectelor secundare induse.
Tratamentul naturist reuseste uneori o tinere sub control a simptomatologiei asociate, in principal a sangerarilor. De multe ori insa fibroamele continua sa creasca semnificativ. Orice femeie ce urmeaza un astfel de tratament trebuie sa faca o ecografie de control la intervale de 3 luni pentru a verifica eficienta tratamentului.
In realitate fibromul uterin se trateaza doar prin embolizare si miomectomie; nici histerectomia nu este considerata tratament pentru ca presupunea amputatia organului afectat – uterul”, a explicat Iulian Plescan, Manager de Operatiuni in cadrul ARES.

Vizionare placuta


Kudika
20 Iunie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.