Setari Cookie-uri

FIBROMUL uterin: Histerectomie, Miomectomie sau Embolizare?

2 din 4 femei, cu varsta cuprinsa intre 21 si 45 de ani sunt diagnosticate zilnic in tara noastra cu fibrom uterin – o tumora benigna ce se dezvolta in grosimea muschiului uterin!

Ce inseamna mai exact embolizarea fibromului uterin?

“Embolizarea presupune intreruperea cu sange a fibroamelor prin metode ce tin de radiologia interventionala. Aceasta presupune injectarea de material emboligen in arterele ce asigura “hranirea” cu sange a fibroamelor. Anestezia este doar locala si presupune injectare de solutie cu Xilina la locul punctiei; pacienta poate pleca din spital in 24 de ore de la interventie”, a explicat dr. Rares Nechifor, medic primar radiolog cu competenta in radiologie interventionala, in cadrul Centrelor de Excelenta ARES.

Date fiind: caracterul minim invaziv, posibilitatea de mentinere sau de dobandire a fertilitatii pacientei, recuperarea de doar cateva zile, spitalizarea de 24 de ore, anularea anumitor riscuri asociate administrarii de anestezie generala si inciziilor deschise, embolizarea este considerata cea mai indicata abordare, pentru pacientele ce prezinta indicatie pentru ea, a explicat dr. Nechifor.

Ce conditii trebuie sa intruneasca pacientele care apeleaza la embolizare:
Acestea nu trebuie sa depaseasca 50 de ani, nu se afla in menopauza, nu sunt insarcinate si uterul per ansamblu nu depaseste 20 cm.

Cat costa o astfel de terapie minim invaziva?

“Costurile embolizarii sunt usor mai reduse decat cele ale unei terapii clasice daca luam in calcul si perioada de recuperare necesara dupa interventia chirurgicala. Problema principala ramane insa cine plateste tratamentul in conditiile in care in Romania prea putine persoane au o asigurare privata de sanatate. In prezent statul (CAS-ul) plateste mai mult pentru o procedura mai veche, mai agresiva si mai riscanta. In America toate asigurarile de sanatate prefera embolizarea fiind mai ieftina, cu recuperare mult mai rapida si cu un risc mult mai mic de complicatii”, a explicat dl. Iulian Plescan, Manager de Operatiuni in cadrul Centrelor de Excelenta ARES.

Vizionare placuta


Kudika
20 Iunie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.