Setari Cookie-uri

Ochii Oglinda... sanatatii

Unele boli se oglindesc la nivelul ochilor, astfel se pot observa modificari in sfera oftalmologica in patologii precum infectii, diabet, boli renale, cardiace, endocrine, cancere, anevrisme sau boli ereditare.

Unele boli se oglindesc la nivelul ochilor, astfel se pot observa modificari in sfera oftalmologica in cazul unor patologii precum infectii, diabet, boli renale, cardiace, endocrine, cancere, anevrisme sau boli ereditare.

oftalmologie Medicii recomanda consultul oftalmologic anual chiar daca nu apar simptome care sa determine pacientul sa se prezinte la medic. Unele patologii sunt asimptomatice, insa aceasta nu echivaleaza cu absenta lor, mai ales cand exista si factor ereditar.

Boli care pot fi suspectate prin examinarea ochilor

Ochii bulbucati

Acestia pot fi ereditar bulbucati, insa daca se observa pe parcursul vietii proeminenta acestora poate fi semn de boli endocrine precum cele hipofizare sau tiroidiene, in special cu implicare autoimuna.

Ochi galbeni
Sclera este bine vascularizata si uneori pot extravaza din vasele de sange anumite substante care au si rol de pigment. Astfel in cazul cresterii bilirubinei in sange se coloreaza si partea alba a ochilor, devenind galbena. Bilirubina creste atunci cand nu poate fi secretata in sucul biliar: litiaza biliara cu blocaj al cailor biliare, hepatita, chist hidatic hepatic, ciroza, parazitoza hepatica, cancer hepatic.

Citește și:

Inele la nivelul ochilor

In afara bilirubinei mai pot extravaza din vasele ce hranesc corneea si substante precum cuprul. Aceasta acumulare a cuprului sub forma de inel la nivelul ochilor apare ca semn pategnomonic in boala ereditara Wilson, in care cuprul se acumuleaza in diferite tesuturi, inclusiv la nivelul ochilor. Aceste depozite sunt initial inofensive, insa daca boala nu este tratata poate duce spre deces.

Pupile inegale
Pupilele trebuie sa reactioneze simultan la stimulii luminosi, la apropierea sau departarea unor obiecte de ochi. Insa atunci cand o pupila nu reactioneaza la fel ca cealalta putetm deduce afectiuni ale sistemului nervos. Asimetria pupilara ridica suspiciuni pentru afectarea nervului optic, accidente cerebrale, pareze sau anevrisme ori chiar tumori cerebrale.

Caderea pleoapelor

Numita si ptoza palpebrala, caderea pleoapelor poate fi semn de imbatranire, insa totodata poate trada si o afectiune caracterizata prin scaderea tonicitatii musculare, asa cum este miastenia gravis.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
15 Iunie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.