Setari Cookie-uri

Ochiul bionic poate reda orbilor vederea

Implantul realizat de compania americana Argus le poate reda partial vederea celor care au orbit din cauza unei retinite pigmentare. A doua generatie a acestui implant va ajunge in Europa in vara lui 2011.

Cand mintea se intalneste cu masina

Cand mintea se intalneste cu masina

Urmatoarea generatie de ochi bionic ar putea sa fie diferita. Actualul model Argus II are 60 de electrozi, insa echipa spera ca va putea sa-l dezvolte pana la un model care sa aiba 2.000 de electrozi. Adaugarea de elcotrozi este similara cu adaugarea de pixeli unei camere digitale, cu cat sunt mai multi pixeli, cu atat este imaginea mai buna.

Insa exista o limita: "Nu este de mirare, insa Dumnezeu sau natura sunt ingineri mult mai buni decat oamenii. (...) Pentru ca, cel putin, cand vine vorba de aceasta parte, nu am putut construi niciodata electrozi la fel de eficienti ca fotodetectorii din ochiul uman", avertizeaza Brian Mech, reprezentant al Second Sight Medical Products, referindu-se la ochiul uman.

In timp ce Argus este o imbunatatire importanta, aceasta are limitarile sale tehnologice si poate fi folosit doar de o categorie de persoane care si-au pierdut vederea. Deodata ce, doar cei care au retinita pigmentara pot folosi aparatul, numarul persoanelor care sufera de o pierdere avansata a vederii care pot folosi modelul Argus este foarte scazut.

Adevaratul castig al acestui aparat este deseori uitat. Argus este prima masina care realizeaza o interfata directa cu creirul uman disponibila pentru publicul larg. Astfel, posibilitatile de recapatare a vederii poate ca sunt limitate, insa posibilitatile in ceea ce priveste "omul se intalneste cu masina" sunt din ce in ce mai mari.

Sursa foto: www.flickr.com/photos/stefanobregon/5619608251/

Sursa articol: 9am.ro

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
26 Aprilie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.