Setari Cookie-uri

Ochiul bionic poate reda orbilor vederea

Implantul realizat de compania americana Argus le poate reda partial vederea celor care au orbit din cauza unei retinite pigmentare. A doua generatie a acestui implant va ajunge in Europa in vara lui 2011.

Caracteristici imbunatatite

Caracteristici imbunatatite

Terry Byland este unul din cei doi pacienti care au primit prima generatie a implantului cand se faceau primele teste clinice pentru Argus. Feedback-ul oferit de Byland a permis ca modelul sa fie imbunatatit si noi caracteristici sa-i fie adaugate. "As da orice sa pot beneficia de noua versiune, insa cei de la FDA nu imi permit asta", a declarat Byland.

Cu toate ca oficiali europeni din domeniul sanatatii au garantat un raspuns pozitiv, FDA, sau Administratia americana pentru Alimente si Medicamente, nu si-a dat inca acordul pentru productia in masa a lui Argus. FDA este binecunoscuta ca fiind dura, insa toate sunt in numele sigurantei. Alte voci, in special cele care "tin sforile pungii", nu se gandesc la siguranta, ci la cu totul alte probleme. De exemplu, cat de mult va afecta acest implant stilul de viata al celor care il vor primi?

Terry Byland nu isi poarta ochelarii peste tot. De exemplu, el subliniaza ca ochii sai bionici nu functioneaza cum trebuie in interiorul Clubului de Braile Riverside: "I-am avut aici si inainte si contrastul este foarte prost. Ceea ce vreau sa spun este ca te plimbi pe aici si totul iti apare laptos. Aici nu exista asa de mult intuneric si lumina incat sa-i poti folosi, iar fara camera (n.r. foto) nu functioneaza la fel de bine".

Oamenii ca Terry Byland, care sunt nevazatori de multa vreme, deja au gasit alte modalitati prin care sa-si compenseze lipsa vederii, precum ar fi ascultatul masinilor din trafic pentru a-si da seama unde se afla trecerile de pietoni. Pe de alta parte, cei care si-au pierdut vederea recent probabil ca nu si-au dezvoltat atat de tare aceste abilitati si ar putea sa gaseasca implantul foarte util.


Sursa foto: www.flickr.com/photos/currybet/61536906/

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
26 Aprilie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.